Black Friday ne demek? Black Friday 2018 ne zaman?

black friday 2018 p

#İŞBİRLİĞİ

Tüm dünyanın merakla beklediği Black Friday yani Kara Cuma ne anlama geliyor? Black Friday ne demek? Black Friday 2018 ne zaman başlayacak? İşte bu konu hakkındaki tüm detaylar.

Black Friday geçtiğimiz yıl oldukça yoğun bir tartışma konusu haline gelmişti. Bazı kesimler bu günün Müslümanlar için kutsal kabul edilen Cuma gününe saygısızlık için bu isimle anıldığını iddia etmişlerdi. Hatta bu kapsamda yoğun protestolar yapılmıştı.

Peki gerçek anlamda Black Friday ne demek, ne anlama geliyor? Bu yazımızda ülkemizde Kara Cuma olarak anılan Black Friday’in ne anlama geldiğini sizlerle paylaşacağız.

Black Friday ne demek?

Black Friday, ABD’de Şükran Günü’nden sonra gelen ilk Cuma gününe deniyor. Bu gün 1932 yılından beri, yılbaşı alışveriş sezonunun başlangıcı olarak kabul ediliyor. Bu tarihte mağazalar normal açılış saatinden önce kepenklerini açarken, kapanış saatini de gece yarısına kadar uzatıyor.

Genel olarak bakıldığında Kara Cuma, Hristiyanlara özel bir gün olarak görülebilir. Fakat globalleşen dünyada artık, ırk ve din ayrımları ortadan kalkmış durumda.

Eskiden sadece ABD, İngiltere ve Kanada gibi ülkelerde kutlanan bu özel alışveriş günü, artık tüm dünya genelinde kutlanmakta.

Peki ne oldu da yılbaşı öncesindeki Cuma günü başlayan alışveriş sezonu Kara Cuma olarak adlandırılmaya başladı?

1961 yılında ABD’nin Philadelphia eyaletinde indirimlerden faydalanmak isteyen insanlar adeta bir izdihama neden oldu. Çıkan olaylar neticesinde bazı müşteri ve mağaza çalışanları hayatını kaybetti. Bu üzücü olaylar sonrasında Şükran Günü’nden sonra gelen ilk Cuma günü, Kara Cuma yani Black Friday olarak isimlendirildi.

black friday 2018 1

Black Friday’in İslam’la bir ilgisi yok

Peki Black Friday’in bizim için kutsal sayılan Cuma günüyle herhangi bir alakası var mı? Net bir ifadeyle yok diyebiliriz. Sonuçta bu, pek çok üründe önemli indirimlerin olduğu bir alışveriş günü.

Black Friday’de pek çok üretici, pek çok üründe muazzam indirimler yapabiliyor. Özellikle son bir kaç senedir, üreticiler ve mağazalar ürünlerinde gerçekleştirecekleri indirimleri önceden broşürler, basın ya da sosyal medya yoluyla müşterilere duyuruyor.

Bu durum müşterilerin belli mağazalar önünde bir gece öncesinden uzun kuyruklar oluşturmasına sebep oluyor.

Tabi ki şu noktayı atlamamak gerekiyor. Kara Cuma ya da bilinen adıyla Black Friday, ülkemizde öyle coşkuyla kutlanan bir gün değil. Elbette bazı üretici ve mağazalarda indirimler söz konusu olabiliyor. Fakat bu indirimler, ABD, Kanada ve İngiltere gibi ülkelerde yapılan indirimlerin yanında çok sönük kalıyor.

black friday 20182

Black Friday 2018 ne zaman?

Black Friday nedir sorusuna cevap verdiğimize göre Black Friday 2018 ne zaman gerçekleşecek sorusuna geçebiliriz.

Ülkemizde Şahane Cuma olarak da isimlendirilen Black Friday 2018, 23 Kasım’da gerçekleşecek. Yani 23 Kasım Cuma günü pek çok mağazanın ürünlerinde indirim yapmasını bekleyebiliriz.

Özellikle dijital platformlar üzerinden satış yapan PS Store, Steam ve Xbox Store gibi kanalları takip etmenizi tavsiye ederiz.

black friday 2018