TSK F-16’yı Bile Taşıyabilen Helikopterinin Videosunu Yayınladı

Turk Silahli Kuvvetleri CH47 Chinook videosu paylasti86751 1

Türk Silahlı Kuvvetleri Amerikan Boeing firmasından satın aldığı helikopterinin videosunu yayınladı. F-16’yı taşıyıp güvenli bir şekilde başka bir noktaya bile indirebilen helikopterin üstün özellikleri bulunuyor.

Amerikan Boieng firması tarafından üretilen helikopterin ilk versiyonu 1961 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Zaman içerisinde büyük değişimlere uğrayan helikopter günümüz şartlarına göre tekrar modifiye edildi.  Ana kullanıcısı olan Amerikan Hava Kuvvetleri dışında Hollanda Hava Kuvvetleri, Yunanistan Hava Kuvetleri, Mısır hava Kuvveetleri ve son olarak da Türk Hava Kuvvetleri tarafından aktif olarak kullanılmaktadır.  Şimdiye kadar 1179 adet üretilen helikopterin birim maliyeti ise 35 milyon dolar. Ek modifikasyonlar ve 7.62mm makineli tüfeğin dahil olmadığı bu fiyata gelen eklerle birlikte 35 milyon doların üstüne çıkılmakta.

60 kişi, 24 sedye ya da F-16 Taşıyabiliyor

Saatte 315 km hıza ulaşabilen helikopterde 2 adet tandem rotor bulunmakta. Temel üretim amacı ağır yük kaldırmak olan Chinook’lar asker intikali, arama kurtarma amaçlarıyla da kullanılmaktadır. İki tandem motor helikoptere geniş bir hacim sağlama yararının yanında yük kaldırma konusunda da helikopterin kabiliyetlerini büyük oranda artırmaktadır. Geleneksel tek rotorlu helikopterler ancak bir adet yükü ana rotorun tam altından uzatılan kablolarla kaldırmaktadır. Bunun nedeni helikopterin ağırlık noktasının tam rotorun olduğu bölge olmasıdır. Bu tip helikopterlerde iki adet yükü ayrı noktalardan taşımak imkânsızdır, zira bu durumda helikopterin dengesi bozulur ve helikopter devrilebilir. Chinook kendine has tasarımıyla iki adet yükü, her biri birer rotorun altında olmak üzere, taşıyabilir.

ch-47 tsk b_usa_66-19138_nasa_737

Pilot, pilot yardımcısı ve uçuş mühendisinden oluşan 3 kişilik mürettebat ile uçuş yapan CH-47F, 12 tonun üzerinde yük taşıyabiliyor. İstenilen modifikasyonlara göre 60 asker, 24 sedye gibi taşıma kapasiteleri de bulunuyor. 741 km’lik menzil, 2,252 km’lik sefer menzili, 4,733 beygirlik 2 adet Lycoming motor, 3 adet orta makinalı tüfek gibi özellikler de yeni nesil helikopterin diğer özellikleri arasında yer alıyor.

TSK Toplam 12 Adet Alacak

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından toplam 12 adet sirapiş geçişmişken ilk partide 3 yıl helikopter deniz yoluyla ülkemize getirildi. Yıl sonuna kadarsa 6 adetlik teslimat yapılacak. Diğer 6 adet ise 2018 yılı içerisinde olacak. Tamımı Türk Silahlı Kuvvetlerine doğrudan bağlı olmayacak olan helikopterlerin 5’i Özel Kuvvetler Komutanlığına 1 tanesi de Milli Savunma Bakanlığına bağlı olarak hizmet verecek.

Buraya tıklayarak  veya aşağıdan Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yayınlanan ‘CH-47 Chinook’ videosunu izleyebilirsiniz.

 

CH-47'nin Hizmet verdiği ülkeler
CH-47’nin Hizmet verdiği ülkeler

Steam’e DualShock 4 Kontrolcü Desteği Geliyor