Çin’in J-20 hayalet avcı uçağı resmen hizmete girdi!

Çinin J 20 savaş jeti resmen hizmete girdi

Çin Halk Cumhuriyeti resmi haber ajansı Xinhua geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, beşinci nesil çift motorlu J-20 hayalet avcı uçağının  resmen hizmete girdiğini açıkladı.  Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri sözcüsü Shen Jinke, haber ajansına verdiği demeçte, “ABD hava kuvvetleri için geliştirilen F-22 Raptor avcı uçağına göre çok daha kapsamlı savaş yeteneklerine sahip olan J-20 hayalet avcı uçağı Çin’in egemenliğini, güvenliğini ve toprak bütünlüğünü korumaya hazır” dedi.

J-20 hayalet avcı uçağı özel gövde tasarımı ve gelişmiş teknolojileri sayesinde düşman  radarlarında minimum görünürlüğü ile oldukça zor tespit ediliyor.

PLAAF resmi web sitesinde yaptığı paylaşımda, J-20’nin yüksek operasyonel yeteneklerinden detaylıca bahsederken, bu tür modern teknolojilerin Çin Halk Ordusu’nun uluslararası alandaki saygınlığını yükselttiğini belirtiyor. Ayrıca J-20 için geliştirmeler devam edecek. Uçakta şuan kullanılan WS-10B motorların yerini daha güçlü Xian WS-15 motorlar alacak. Bu motorlar J-20’ye süpersonik hız ve yüksek manevra kabiliyeti kazandıracak.

Beşinci nesil savaş uçaklarının ilk kullanıcıları ABD ve Rusya. ABD Hava Kuvvetleri F-22 Raptor’un yanında ultra pahalı olan F-35’e sahip. Rus Hava Kuvvetleri ise Sukhoi T-50 PAK-FA hayalet savaş uçağını kullanıyor. Bunun yanında Hindistan, Japonya’da beşinci nesil savaş uçaklarını aktif olarak kullanmaya başladı.

J-20, Lockheed Martin üretimi F-22 Raptor, Sukhoi üretimi Su-57 gibi süpersonik hıza seyir edebilen, uzun menzilli, gelişmiş sensörlerler ve elektronik harp teknolojilerine sahip bir savaşçı.

Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin ordusunun harekat kabiliyetini güçlendirmek için; balistik füze, denizaltı, uçak gemisi ve savaş uçakları gibi birçok alanda atılım gerçekleştiriyor. Ayrıca 2014 yılında Zhuhai Havacılık Fuarı’nda bir prototipi sergilenen J-31 savaş uçağı da hala geliştirme aşamasında. Hizmete girdiğinde ise ABD merkezli havacılık şirketi Lockheed Martin’in geliştirdiği F-35 savaş uçağına rakip olacak.

Yeni Bentley Continental GTC casus kameralara yakalandı!