TikTok moderatörü, şirkete dava açtı

TikTok moderatörü, şirkete dava açtı

Bloomberg, bir TikTok moderatörünün sosyal medya platformuna ve ebeveyni ByteDance’e grafik videoların neden olduğu travma nedeniyle dava açtığını bildirdi. İşte detaylar.

Önerilen bir toplu davada moderatör Candie Frazier, şiddeti, okul saldırılarını, ölümcül düşmeleri ve hatta yamyamlığı gösteren videolara maruz kaldığını söyledi. Dava, “Davacı uyumakta güçlük çekiyor ve uyuduğu zaman korkunç kabuslar görüyor” ifadelerine yer veriyor. TikTok, iddiaya göre moderatörlerin yalnızca bir saatlik öğle yemeği ve iki adet 15 dakikalık mola ile 12 saatlik vardiyalarda çalışmasını gerektiriyor. Şikayete göre, “İçeriğin çok büyük olması nedeniyle, içerik moderatörleri video başına 25 saniyeden fazla vakit ayırıyor ve aynı anda üç ila on videoyu aynı anda görüntüleyebiliyor”.

TikTok moderatörü, şirkete dava açtı

Facebook ve YouTube gibi diğer sosyal medya şirketleriyle birlikte TikTok, moderatörlerin çocuk istismarı ve diğer travmatik görüntülerle başa çıkmasına yardımcı olacak yönergeler geliştirdi. Öneriler arasında şirketlerin moderatör vardiyalarını dört saatle sınırlandırması ve psikolojik destek sağlaması yer alıyor. Ancak davaya göre TikTok’un bu yönergeleri uygulayamadığı iddia ediliyor.

İçerik moderatörleri, sosyal medyada görünen grafik ve travmatik görüntülerin yükünü üstleniyor ve kullanıcıların bunları deneyimlemek zorunda kalmamasını sağlıyor. Büyük teknoloji firmaları için içerik moderatörleri sağlayan bir şirket, işin travma sonrası stres bozukluğuna (PTSD) neden olabileceğini bir onay formunda bile kabul etti. Bununla birlikte, sosyal medya şirketleri modları ve diğerleri tarafından psikolojik tehlikeler göz önüne alındığında yeterince ödeme yapmamak ve yeterli zihinsel sağlık desteği sağlamamakla eleştirildi. Benzer bir dava 2018’de Facebook’a karşı açılmıştı.

Game of Thrones yıldızından şaşırtan açıklamalar