Geçtiğimiz aylarda ortaya çıkan temsilci problemi nedeniyle sosyal medya devleri ağır yaptırımlar ile karşılaşabilir. Özellikle Mart 2021 son derece kritik diyebiliriz.
Dünya ülkelerinde temsilci atamayan sosyal medya devleri ağır yaptırımlar ile karşılaşabiliyor. Facebook, Twitter, Instagram, TikTok ve YouTube gibi platformlar Türkiye’de 1 milyondan fazla kullanıcıya sahip. Bu nedenle hükümetin onlardan bazı beklentileri var.
Sosyal medya devlerinin vereceği vergileri belirli bir yasal düzleme oturtmak isteyen ve onların resmi bir temsilcisi ile görüşme talebinde bulunan hükümet yetkilileri, gizli bir ret cevabı aldı. Geçtiğimiz haftalarda bu şirketler ile görüşen yetkililer onlara gerçekleşecek yasal gelişmeler ile alakalı bilgilendirmede bulundu.
Sosyal medya şirketleri ne yapacağını bilmiyor
Türkiye’de hatırı sayılır bir kullanıcı sayısına sahip olan sosyal medya şirketleri, tam olarak ne yapmaları gerektiğini bilmiyor. Ayrıca onlardan talep edilen yetkili bir temsilcinin ise nasıl bir hukuki karşılık bulacağından emin değiller.
Türkiye’ye gönderilecek bir yasal temsilci aynı zamanda ülkedeki hukuki şartlara bağlı olmak zorunda. Yani onun hakkında herhangi bir dava açılabilir ve onunla ilgili hukuki bir işlem yapılabilir. Açıkçası böyle bir riske hiçbir sosyal medya platformu yanaşmak istemiyor. Yaşanacak bu tür problemler firmanın hisselerinde bile sorun oluşturabilir.
Facebook ve Instagram gibi platformlar anlaşmaya biraz daha yakın gibi görünse bile Twitter kesin bir şekilde red cevabını verdi. Şu anda bu şirketlerin 30 milyon dolar cezaları bulunuyor. 3 aylık süre içerisinde eğer yasal temsilci göndermezlerse bu platformların bant genişliği yüzde 50 oranında düşürülecek.
Sosyal medya şirketleri şu anda 3 ay süreye sahip. Yani 2021 yılının Mart ayında onlara verilen süre doluyor. Eğer yine yasal temsilci göndermezlerse, bu defa çok daha ağır yaptırımlar uygulanacak. Sizce sosyal medya şirketleri Türkiye’de yasal temsilci açmalı mı? Düşüncelerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.