Tesla’dan Gelmiş Geçmiş En Büyük Batarya!

tesla powerpack wind farm south australia 1

Teknoloji ve bilimde öncü isimlerden olan Elon Musk’ın önderliğinde Tesla, Avustralya’ya dünyanın en büyük bataryasını inşa etti.

İddiaya Girmişti

Bir yandan SpaceX bir yandan Tesla ile tam gaz devam eden Elon Musk’ın adı, bu kez de Avustralya’ya kurduğu devasa pillerle anılıyor. Birkaç ay öncesinde 100 gün içerisinde tamamlayabileceğine iddiaya giren isim, 100 MW’lık bataryayı 60 güne varmadan bitirdi. Piller tamamen yenilenebilir enerji ile şarj olacak şekilde tasarlandı. Güney Avustralya’ya kurulan sistem, dünyanın en büyük lityum iyon pili unvanını kapmış durumda.

Güney Avustralya’nın Sorununa Çözüm

Henüz kullanıma açılmayan sistem, Güney Avustralya’nın elektrik sıkıntılarını çözüme kavuşturmak istiyor. Sık sık ve geniş alanda yaşanan kesintiler yüzünden 1.7 milyon insanın düzenli olarak elektrik ihtiyacının ortaya çıktığı düşünülüyor. Büyük bir rüzgar çiftliğinden gücünü alacak olan bataryalar, artan enerjiyi bünyesinde depolayacak. Sistemin aralık ayının başında faaliyet geçmesi bekleniyor. Tahminlere göre rüzgar türbinleri pili ancak birkaç içerisinde tamamen doldurabilecek.

Elbette sırf bu sistemle sorunu çözmek mümkün değil. Planlamalara göre benzer sistemlerin birkaç ay içerisinde kurulmasıyla birlikte hem Güney Avustralya halkı elektriğe kavuşacak hem de yenilenebilir enerji kullanımı konusunda Avustralya öncü ülkelerden birisi haline gelecek. Milyarder girişimci Mike Cannon-Brookes ve Avustralya hükumeti tarafından da yakından takip edilen olayların nasıl sonuçlanacağı merak konusu.

Türk Uydu Test Merkezi İnternetten Gezilebiliyor!