Tesla Semi, yüklü halde 800 kilometre yol aldı

Tesla Semi

Elon Musk, Tesla’nın merakla beklenen elektrikli tırı Tesla Semi’nin beklenenden önce çıkacağını açıkladı.

Büyük ilgi gören elektrikli otomobilleriyle bu alana öncülük eden Amerikalı otomobil üreticisi Tesla Motors, elektrikli araç filosunu genişletiyor. Bir yandan Cybertruck adını verdiği füturistik görünümlü kamyonetinin çıkışına hazırlanan şirket, bir yandan da ilk elektrikli tırının çıkışı için gün sayıyor.

Tesla Semi adını taşıyan ilk elektrikli tır modelini önümüzdeki yılın başında trafiğe sürecek olan Tesla, Semi’yi yollarda test etmeye başladı. Tesla Semi, bu test sürecinde oldukça etkileyici işlere imza atıyor. Şirket bir video yayınlayarak, Semi’nin yaklaşık 40 ton mal yüklü halde 800 kilometre yol yaptığını duyurdu. Tesla tarafından yayınlanan bu videoyu aşağıda bulabilirsiniz.

Görünen o ki Semi artık yola çıkmaya hazır. Zaten Tesla de geçtiğimiz günlerde ilk Semi teslimatını PepsiCo’ya yaptı. Pepsi’nin bu elektrikli tırı yakında kullanmaya başlaması bekleniyor.

PepsiCo 100 adet Tesla Semi ön Siparişi Verdi

Tesle piyasaya iki farklı Semi modeli sunacak. Bu modellerden biri 482 km, diğeri ise 804 km yol kapasitesi sunacak. Dört motorlu bu tırlar, 36 ton yüklüyken 0’dan 100’e 20 saniye içinde çıkabilecekler.

Semi hakkında dikkat çeken bir diğer detay ise kilometrede 1.2 kWh yakıyor olması. Kıyaslayacak olursak bu Model 3 sedanların kilometrede yaktığının sekiz katına denk geliyor ki bir tır için bu rakam hiç de fena değil.

Semi’nin sürücü koltuğu aracın merkezinde yer alıyor. Bu yüzden araç hem trafiğin soldan aktığı hem de sağdan aktığı ülkelerde herhangi bir sorun yaşamadan ya da modifikasyona ihtiyaç duymadan kullanılabilecek. Direksiyonun sağında ve solunda aynı zamanda arka aynalar olarak da görev yapacak iki ekran yer alıyor. Tesla Semi’de otopilot özelliği de olacak ama bu özelliğin ne ölçüde kullanılabileceği hakkında net bir bilgi bulunmuyor.

Daha düşük yol kapasitesine sahip Semi 150 bin dolara satışa sunulurken, 804 km kapasiteli modelin fiyatı ise 180 bin dolar olacak. ABD’de yakıtlı ortalama bir tırın fiyatı 100-150 bin dolar arasında değiştiği için Tesla bu fiyatlarıyla oldukça rekabetçi olacak diyebiliriz.

Twitter reklam krizini atlattı