Dünya genelinde 1 milyara yakın kullanıcıya ulaşan Telegram’ın kurucusu Pavel Durov Fransa’da tutuklanması ABD ve Rusya’da tartışma başlattı.
Popüler mesajlaşma uygulaması Telegram ilk çıktığı dönemde denetimden ve sansürden uzak, güvenli iletişimin adresi olarak lanse edilmişti. Birçok kullanıcı da uygulamaya bu amaçla yöneldi. Ancak zamanla uygulama evrim geçirdi ve insanların gizli saklı tutmak istedikleri aktiviteleri için tercih ettikleri bir uygulama haline geldi. Zamanla uygulamanın başlıca cazibe noktası olan anonimlik ve denetimsizlik oldu. Bu da kullanıcı nezdinde karşılık buldu. Telegram bugün bir milyara yakın aktif kullanıcıya sahip.
Ne var ki denetimden uzak bir platformun böylesine popüler hale gelmesi iktidar sahipleri tarafından pek hoş karşılanmadı. Nitekim uygulamanın kurucusu olan Pavel Durov, bugün gittiği Fransa’da tutuklandı. Durov’un tutuklanması, Fransa ile Rusya arasında diplomatik bir krize sebep olurken, ABD’de de muhalif kesim tarafından ifade özgürlüğüne bir saldırı olarak değerlendirildi.
Şu anda Fransa hükumeti hem Rusya’dan hem de Amerikanın muhalif kesiminden tepki topluyor. Her iki grup da Pavel Durov’un bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyor.
Fransa’nın Pavel Durov’u tutuklamasının başlıca sebebi Telegram’ın terörist gruplar tarafından kullanılması. Fransa, Durov’un kontrolü mümkün olmayan bir uygulama yaratarak suç teşkil eden aktivitelerin gerçekleştirilmesine yardımcı olduğunu savunuyor. Durov’un bu gece hakim karşısına çıkacağı ve hapis cezasının hızlıca onanabileceği söyleniyor.