Teknoloji titanları vergiler karşısında çaresiz kalabilir: Dev vergi kesintisi

Jeff Bezos, dünyanın en zengin adamı unvanını başkasına kaptırdı

Teknoloji titanları vergiler karşısında hiç olmadığı kadar zor durumda kalacak gibi görünüyor. Büyük bir tartışma konusu haline gelen vergilendirme yeni bir hal alıyor.

Tüm dünyaya yön veren teknoloji titanları vergiler karşısında ne yazık ki yeteri kadar güçlü kalamayacak. 2023 bütçe talebinin bir parçası haline gelen yeni milyarder vergisi şu sıralar büyük bir tartışma konusu haline geldi. Yeni yasa ile birlikte 100 milyon üzerinde serveti olan tüm ABD vatandaşları yüksek vergi ödeyecek.

Milyarderlerin vergisi olarak isimlendirilen bu vergi türü en az yüzde 20 oranında gelir vergisi ödemeyi kapsıyor. Normal şartlarda da zaten teknoloji titanları büyük ölçüde vergi veriyordu. Fakat Joe Biden ile birlikte bu vergi düzeni çok daha farklı bir boyuta geçti.

Teknoloji titanları vergiler karşısında zor durumda

ABD Başkanı tarafından kabul edilen bu yeni gelir tasarısı ile birlikte artık vergilendirme maaşların ötesine geçiyor. Milyarderler sahip oldukları tahvil ve hisse senetleri gibi birçok varlık üzerinden vergi vermek zorunda kalacak. Bu durum elinde yüksek oranda hisse senedi bulunduran milyarderleri olumsuz yönde etkileyecek.

Teknoloji titanları vergiler

Her ne kadar vergilendirme konusunda ABD Başkanı eleştirilse bile bazıları onu destekliyor. Mesela Microsoft kurucusu Bill Gates teknoloji milyarderlerinin daha fazla vergi vermesi gerektiğini düşünüyor. Yapılan tüm vergi değişikliği en fazla Elon Musk’ı etkileyecek. Kendisi Tesla gibi şirketlerden herhangi bir maaş almıyor. Bunun yerine hisse senedi kabul ediyor.

Yardım fonlarıyla Tesla hissesi alıp zengin oldu: Yok böyle hikaye

Teknoloji titanları vergiler karşısında henüz nasıl bir tavır sergileyecek bilinmiyor. Fakat bu yasa tasarısının kesin olarak geçmesi ile birlikte 10 yıl içerisinde en zengin 10 ismin 215 milyar dolarlık vergi ödeyeceği ifade ediliyor. Sadece Elon Musk bile 50 milyar dolarlık vergi ödemek zorunda kalacak.