Teknoloji şirketleri devasa vergiler ödeyecek: Rakamlar dudak uçuklatıyor

teknoloji şirketleri devasa vergiler

Dünyanın en büyük teknoloji şirketleri devasa vergiler ödemek zorunda kalacak. Özellikle son dönemlerde bununla ilgili bazı çalışmalar vardı. Hadi gelin hem bu çalışmaların sonucuna hem de diğer detaylarla birlikte bakalım.

Teknoloji şirketleri devasa vergiler ödüyor. Ancak gelirleri ile kıyaslandığında vergilerin açıkçası pek fazla olmadığını söyleyebiliriz. Roma’da gerçekleştirilen G20 zirvesi ile birlikte aslında onlardan artık çok daha fazla vergi alınacağı ortaya çıktı. Bu vergiler genel olarak toplandığında 150 milyar doları buluyor.

Facebook, Google ve Amazon gibi birçok şirket dünyanın en fazla kazanan markaları olarak biliniyor. Yine aynı şekilde Apple dudak uçuklatan rakamlarda kazanç elde edilebiliyor. Her ne kadar gelirleri yüksek olsa bile ödedikleri vergiler genelde küçük kalıyor. Ayrıca bazı şirketler sırf daha düşük miktarlarda vergi ödemek için başka ülkelere taşınıyor. Alınan yeni bir karar ile birlikte bu tür şirketlerin daha fazla vergi ödeyeceği kesinleşti.

Teknoloji şirketleri devasa vergiler ile karşı karşıya

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü tarafından devam eden çalışmalar bazı sonuçlar verdi. Buna göre dijital çağın gereksinimlerine uygun olarak büyük teknoloji şirketleri daha fazla vergi ödeyecek.

teknoloji şirketleri devasa vergiler

Google, Facebook, Amazon, Microsoft ve Apple gibi markalar düşük vergiler alan ülkeleri tercih ediyor. Ancak yeni alınan bir karar ile birlikte bu şirketler gerçekten merkezleri olan ülkelere fazladan vergi ödemesi yapacak. Böylece yaklaşık olarak yüzde 15 civarında fazladan vergi alınacağı ifade ediliyor.

YouTube üzerinden para kazananlara yeni vergi: Dozu iyice artırıyorlar

Özellikle ABD bu yeni değişiklikten en fazla yararlanacak ülke olabilir. Yaklaşık olarak 150 milyar dolar ek vergi toplanması bekleniyor. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen bu kararın tarihi olduğunu vurguladı. Peki siz alınan bu karar ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Yorumlar bölümünden fikirlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.