Tek kullanımlık plastik ürünler yasaklanıyor

plastik 1

Reuters’in haberine göre Kanada, şirketlerin yıl sonuna kadar  tek kullanımlık plastik üretmesini ve ithal etmesini yasaklıyor.

Tek kullanımlık plastik ürünler yasaklanıyor. Ülkenin üretimine izin vermeyeceği ürünler arasında plastik alışveriş poşetleri, paket kutular ve teneke ve şişeleri bir arada tutmak için kullanılan altılı halkalar yer alıyor.

Daha sonra federal hükümet, 2023’te aynı ürünlerin satışını yasaklayacak ve 2025’te bir ihracat yasağı gelecek. İlk yasak ile sonraki yasak arasındaki bir yıllık boşluk, Kanada’daki işletmelere listelenen öğelerin stoğunu eriterek geçiş yapmaları için yeterli zaman vermek üzere tasarlandı. Başbakan Justin Trudeau, Twitter’da yaptığı açıklamada, önümüzdeki on yıl içinde federal hükümetin yeni düzenlemenin yaklaşık 1,3 milyon ton plastik atığı ortadan kaldıracağını tahmin ettiğini söyledi.

plastik 2

Kanada’nın yeni düzenlemeleri, pipet ve alışveriş poşetleri gibi tek kullanımlık plastiklerden çok daha sorunlu olabilen plastik balık ağları ve misinalarını içermiyor. Bu yöntemle yapılan balıkçılık, bu araçların deniz yaşamını tuzağa düşürmeye ve öldürmeye devam ettiği bir fenomen olan hayalet balıkçılığa yol açıyor. Her yıl atılan 640.000 tondan fazla balık ağıyla, bu daha da kötüleşen bir sorun olmasına rağmen Kanada’nın plastik yasağı bu konuya değinmiyor.

plastik 1

Tek kullanımlık plastik ürünler yasaklanıyor

Greenpeace Kanada’nın okyanuslar ve plastik kampanyasının başkanı Sarah King, CBC’ye verdiği demeçte, “Bu kovadaki bir damla” dedi. “Hükümet plastik üretiminin genel olarak azaltılması konusunda ciddileşene kadar, çevrede veya atıkların miktarında görmemiz gereken etkiyi görmeyeceğiz.”

plastik 3

Yasak, geçen yıl Fransa tarafından çıkarılan benzer bir yasa ve dünya çapında hükümetlerin tek kullanımlık plastik üretimini kısıtlamak için daha geniş bir hareketinin parçası. Mart ayında Birleşmiş Milletler, ilk küresel plastik kirliliği anlaşması üzerinde çalışmaya başlamayı kabul etti. Anlaşma en erken 2024 yılına kadar tamamlanmayacak olsa da, 2015’teki Paris anlaşmasından bu yana iklim değişikliğini engellemeye yönelik en önemli çabalardan biri olabilir.

Telegram aylık Premium abonelik paketini sundu