Suudi Arabistan’ın Çılgın Şehir Projesi Neom, İstendiği Gibi Gitmiyor

Neom The Line

Çölün ortasına fütürist bir şehir kurma hayaliyle yola çıkan Suudi Arabistan, Neom adını taşıyan bu projeyi gerçeğe dönüştürmekte zorlanıyor.

Hatırlarsanız birkaç yıl önce Suudi Arabistan, Neom adını verdiği çılgın bir şehir projesi duyurmuş, bilim-kurgu filmlerinden fırlamış gibi görünen fütürist bir görünüme sahip bu proje büyük ilgi görmüştü. Hatta o dönemde bu şehir projesi sosyal medyada pek çok kişi tarafından paylaşılmış, videoları milyonlarca izlenmeye ulaşmıştı. Neticede proje olarak son derece heyecan verici bir vizyonla karşı karşıyaydık. Anca iş bu vizyonu gerçeğe dönüştürmeye gelince işler o kadar da kolay olmadı.

Gelen son haberler Neom projesinin ilk başta hayal edildiği gibi hayata geçirilmesinin mümkün olmadığını gösteriyor. Aslında işin uzmanlarının başından beri dile getirdiği bu gerçeği, sonunda Suudi Arabistan yetkilileri de anlamış belli ki.

neom 2

Bu fütürist şehrin merkezinde The Line adı verilen 170 kilometrelik gökdelen şeridi yer alacaktı. Zaten proje duyurulduğunda en çok ilgi gören kısmı da The Line olmuştu. Neticede çöl boyunca uzanan 170 kilometrelik fütürist bir yapıdan söz ediliyordu. Ancak Wall Street Journal’ın haberine göre The Line’ın inşası oldukça sorunlu geçiyor. Bununla başlıca sebebi ise daha şimdiden arşa çıkan maliyetler.

Proje ilk duyurulduğunda bunun Suudi Arabistan’a maliyetinin 500 milyar dolar olacağı söylenmişti. Ülkenin federal bütçesinin yarısına denk gelen bu rakam zaten çılgıncaydı. Ama çılgınca olduğu kadar yanlış da olduğu anlaşıldı. Çünkü inşaat başlayınca görüldü ki sadece ilk 2.5 kilometrenin yapılmasının maliyeti bile 100 milyar dolar olacak. Bu da projenin toplamının 500 milyar dolar değil en az 2 trilyon dolar olacağı anlamına geliyor. Suudi Arabistan bile böyle bir projenin altından kalkamayacağı için şimdi projeyi küçültmenin yolları aranıyor.

Realme GT Neo6 Resmen Tanıtıldı