SSD fiyatları düşmeye başladı: Peki ama bu düşüş kalıcı mı?

hthrt

Bilgisayar dünyasında işlerin hiç iyi gitmediği biliniyor. Ancak bu kötü gidiş, nihai kullanıcıların işine yarayabilir.

SSD fiyatları düşmeye başladı: Peki ama bu düşüş kalıcı mı? Dünya oldukça zor bir dönemden geçiyor. Önce pandemi sonrasında ise savaş ve küresel enflasyon gibi sıkıntılar başta teknoloji sektörü olmak üzere neredeyse bütün sektörleri olumsuz etkiliyor. Teknoloji dünyasında bu sıkıntılardan en çok muzdarip olan pazarların başında ise bilgisayar dünyası geliyor.

t43t34hh

Geçtiğimiz günlerde açıklanan verilere göre, bilgisayar satışlarının hızla düştüğü ve şok edici bir şekilde üçüncü çeyrekte de bu düşüşün devam etmesi halinde satış rakamlarının pandemiden önceki dönemin bile altına gerileyeceği anlaşılmıştı. Tabi bu durum kar topu etkisi şeklinde bilgisayar dünyasına hizmet eden bütün sektörler için tehlike çanlarının çalmasına sebep oluyor.

XPG SPECTRIX S40G RGB SSD

SSD fiyatları düşmeye başladı: Peki ama bu düşüş kalıcı mı?

Nitekim birkaç hafta önce ikinci çeyrek mali raporlarını paylaşan Nvidia, ekran kartı gelirlerinin önemli bir şekilde düştüğünü duyurmuştu. Bu açıklamanın hemen sonrasında yapılan bir araştırma ise, Intel, AMD ve Nvidia’nın egemen olduğu grafik birimleri pazarında olağanüstü bir stok şişkinliğinin bulunduğunu ve bu durumun da fiyatları aşağı çektiğini gözler önüne sermişti.

İşte şimdi benzer bir durumun SSD ve NAND bellek pazarlarında da yaşandığını gösteriyor. Yapılan araştırmalara göre her iki bellek pazarında da talep yoğunluğu son derece az. Kendilerini böylesi bir talep yetersizliğine karşı ayarlamamış olan üreticiler ise, artan stoklarla ne yapacaklarını kara kara düşünüyorlar.

Pandemi döneminde tarihlerinin en yüksek karlarını yazan bu şirketler, şimdilerde adeta hazırdan yiyor diyebiliriz. İşte hem talep yönündeki yetersizlik hem de stok şişkinliği unsurlarının bir araya gelmesiyse, kaçınılmaz bir şekilde fiyatların düşmesine yol açıyor. Ünlü analiz şirketi TrendForce tarafından yapılan araştırmalara göre, 2022 yılının sonlarında doğru SSD fiyatları %20 oranında geri çekilmiş olacak. Ancak dahası bu fiyat düşüşün 2023 yılında da devam edebileceği düşünülüyor.

Apple katlanabilir iPhone için nabız yokluyor