SpaceX raptor motorları üretiminde rekor kırdı: Bu ne hız Musk!

SpaceX Starship

SpaceX raptor motorları ile ilgili uzun bir süredir hız çalışmaları yapılıyordu. Birçok kişi bu motorların aslında yeteri kadar hızlı üretilmediğini düşünüyordu. Musk bunun tam tersini açıkladı.

Ay ve Mars gibi hedefleri olan insanlığın güçlü roketler üretmesi gerekiyor. Roketlerin güçlü olabilmesi için motorların büyük bir itiş kuvvetine sahip olması şart. Özellikle raptor adı verilen roket motorları gerçekten de tahmin edilenin çok daha ötesinde güç sağlıyor. SpaceX CEO’su Elon Musk tarafından yapılan açıklamalara bakılırsa şirket çok hızlı bir şekilde üretim yapabiliyor.

Yaklaşık olarak 48 saatte bir tane raptor motor üretilebiliyor. Bu motorlar diğer standart roket motorları ile kıyaslandığında en az 3 kat daha güçlü. Bu nedenle üretilmesi o kadar kolay olmuyor.

SpaceX raptor motorları Starship roketlerini uçuracak

Raptor motorları olarak bilinen bu motor türü sadece şirketin kendisiyle övünmesi için üretilmiyor. Starship roketleri 29 raptor motor ile desteklenecek. Bu motorların sayısı ise kısa bir süre içerisinde 32’ye kadar çıkarılacak. Böylece roketlerin itiş gücü Mars hedefinde büyük katkı sunacak.

SpaceX raptor motorları

32 adet raptor motoru Starship aracına en az 7500 tondan fazla güç sağlayacak. Bu nedenle daha fazla bu tür motorlardan üretilmesi gerekiyor. Musk tarafından Twitter üzerinden yapılan açıklamalarda her 48 saatte bir bu motorlardan üretilebildiği ifade edildi.

SpaceX, ay görevi için ödeme olarak dogecoin’i kabul ediyor!

Blue Origin şirketi ise insanlı uçuş sistemleri programlarında ertelemeler ve yeniden başlamalara yer olmadığını söyledi. Onlara göre daha fazla rekabet edilmesi gerekiyor. Her iki şirket şu anda yeni motorlar üretmeye çalışıyor. Bakalım raptor motorları uzay alanında ne tür değişiklikler yaratacak.