SpaceX, Mayıs’ta Starship’i yörüngeye göndermeyi hedefliyor

SpaceX, Mayıs'ta Starship'i yörüngeye göndermeyi hedefliyor

SpaceX uzun süredir ertelenen Starship yörünge testi uçuşunu nihayet yakında gerçekleştirebilir. İşte tüm detaylar.

CNBC’nin belirttiği gibi, Elon Musk şimdi SpaceX için planlarını devreye soktu. Bu Mayıs ayında Starship’i yörüngeye fırlatacağına inanılıyor. Şirket, Nisan ayına kadar 39 “uçuşa elverişli” motora sahip olmayı planlıyor ve bunları entegre etmek yaklaşık bir ay kadar sürecek. Musk’a göre, eski modellerden “çok daha yetenekli” ve güvenilir oldukları için daha yeni Raptor 2 motorları kullanılacak.

SpaceX, Mayıs'ta Starship'i yörüngeye göndermeyi hedefliyor

SpaceX, Aralık 2021’de Raptor 2’yi üretmeye başladı. Bu tasarım daha fazla güç sağlıyor ve daha az parça kullanıyor. Ayrıca öncekinin yarısı kadar maliyetli olduğu söyleniyor. Bu motorun Starship’e güç vermesi bekleniyor. SpaceX’in hem Ay hem de Mars planlarının anahtarı olması bekleniyor. SpaceX’in uçuş için hala bir FAA lisansına ihtiyacı var ve 28 Mart’ta önemli bir çevresel incelemeyi bitirecek.

FAA’nın kararlarından bağımsız olarak SpaceX’in Mayıs hedefini gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceği net belli değil. Şirket geçen yıl bir Starship yörünge uçuşunu planlıyordu. SpaceX bazen zaman çizelgeleri konusunda iyimser davranıyor ancak planlar tutmayabiliyor. Meydana gelen teknik problemler uçuşun bir süredir ertelenmesine sebep oluyor. Daha önce de meydana gelen teknik problemler sebebiyle bazı uçuş planları ertelenmek zorunda kalmıştı. Şirket bundan sonraki planlarında temkinli davranıp uçuşlarda problem yaşanmadan testleri gerçekleştirmeyi hedefliyor diyebiliriz.

Brezilya sadece iki gün sonra Telegram yasağını geri aldı