SpaceX İsrail’in uydusunu fırlatmaktan vazgeçti

Falcon heavy

Dünyanın en büyük uzay şirketlerinden olan SpaceX İsrail’in uydusunu fırlatma konusunda bazı tereddütler yaşıyordu. İsarilli Spacecom şirketinin sahibi olduğu bir haberleşme uydusu Amos-17’yi taşıyacak olan Falcon 9, normal şartlarda bu hafta içerisinde fırlatılacaktı. İşte haberimizin detayları.

SpaceX şirketinin Falcon Heavy roketleri, her ne kadar güçlü olsa bile yine de bazı küçük problemler ortaya çıkarabiliyor. Bundan kısa bir süre önce şirket yine bu kuruluşun başka bir kargosunu uzaya taşımak için test denemeleri yapmıştı. Ancak bu denemeler sırasında kötü bir kaza oldu.

SpaceX’in İsrail’in uydusunu fırlatmayı neden ertelediği ortaya çıktı

Şirketin Falcon Heavy roketi’nde bulunan şüpheli bir valfin değiştirilmesinden sonra ek bir statik ateşleme testi hazırlanıyor. Bu nedenle Amos-17’nin fırlatılışı ertelendi. Şirket tarafından yapılan resmi açıklamalara göre böyle bir sonuç ortaya çıkıyor.

uzay yarisi

SpaceX şirketi ilk defa Falcon 9 roketlerinde ek bir ateşleyici kullandı. Ancak bu ateşleyicinin pek güvenli olmaması nedeniyle kontroller daha da sıklaştırıldı. Şirket genellikle ilkleri denemesinden dolayı bu tarz problemler ortaya çıkabiliyor.

İsrail’in uydusu hakkında henüz net bir açıklama yapılmadı. Fırlatılış tarihi ise önümüzdeki hafta açıklanacak. Yine de bu tarihin çok fazla ileriye ertelenmemesi planlanıyor. Peki sizce de SpaceX şirketinin Falcon 9 roketleri istenilen başarıyı gösterebilecek mi? Fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlere aktarabilirsiniz.

SpaceX’in uzay aracı Dragon Dünya’ya başarıyla döndü