SpaceX Raptor motor testi ateşli bir patlamayla sona erdi

SpaceX Raptor motor testi ateşli bir patlamayla sona erdi

Şirketin McGregor, Teksas tesislerinde bulunan SpaceX test standı, 23 Mayıs günü öğleden sonra Raptor 2 motorlarının testi sırasında alevler içinde kaldı. İşte tüm detaylar.

NASASpaceflight’a göre, motorda buharların dışarı sızmasına ve ikincil bir patlamaya yol açmasına neden olan bir anormallik vardı. Haber kuruluşunun canlı yayını, yangın başlamadan önce motorun kapandığını ve sonunda standı alevler ve duman içinde yuttuğunu gösterdi. SpaceX, Starship sisteminin Süper Ağır güçlendiricisi ve üst seviye uzay aracı için Raptor motorlarını kullanıyor. Yakıt olarak sıvı metan ve sıvı oksijen kullanıyorlar ve Starship’i aya ve Mars’a gönderebilecek kadar güçlü olacak şekilde tasarlandılar. Gizmodo’nun önerdiği gibi, bir sızıntı veya benzer bir anormallik nedeniyle gazların karışması patlamaya neden olmuş olabilir, ancak SpaceX henüz test sırasında ne olduğuna dair resmi bir açıklama yapmadı.

SpaceX Raptor motor testi ateşli bir patlamayla sona erdi

Şirket şu anda Starship’in 5 Haziran’da gerçekleşmesi planlanan dördüncü test uçuşuna hazırlanıyor, düzenleyici kurumların onayı bekleniyor ve kötü hava koşulları veya fırlatmayı geciktirebilecek diğer faktörler engelleniyor. Bu patlama muhtemelen uçuşun fırlatma penceresini etkilemeyecek. SpaceX’in dördüncü test uçuşundaki ana hedefleri, Süper Ağır güçlendiricinin Meksika Körfezi’nde yumuşak bir sıçrama yapmasını sağlamak ve Starship uzay aracının kontrollü girişini sağlamak. Şirket, üçüncü uçuş testinden öğrendiklerini birleştirmek için çeşitli donanım ve yazılım yükseltmeleri yaptığını söyledi. Starship’in üst kısmı bu uçuş sırasında uzaya ulaştı, ancak yeniden girişte atmosferde yandı, Süper Ağır iticisi ise inişinin son aşamalarında yavaşça okyanusa sıçramak yerine parçalandı.

PEUGEOT, GELECEĞİN ULAŞIM TEKNOLOJİLERİNİ VivaTech 2024’te SERGİLEDİ!