Bilim insanları beyin yaşlanmasıyla bağlantılı yiyecekleri duyurdu

Bilim insanları beyin yaşlanmasıyla bağlantılı yiyecekleri duyurdu

Bilim insanları, Akdeniz diyetinde bulunan besinlerin beyin yaşlanmasını yavaşlattığına dair yeni kanıtlar buldu. İşte tüm detaylar.

ABD’deki Illinois Üniversitesi ve Nebraska-Lincoln Üniversitesi’nden araştırmacılardan oluşan bir ekip tarafından yürütülen bir araştırma, bazı yağ asitleri türleri, antioksidanlar ve bitki pigmentleri de dahil olmak üzere belirli besinlerin, sağlıklı yaşlanmada önemli bir rol oynayabileceğini buldu. Araştırmaların Alzheimer gibi hastalıklara yatkın olanlara daha iyi bakım sağlanmasına yol açabileceği umuluyor. Araştırmada, yaşları 65-75 arasında değişen bilişsel açıdan sağlıklı 100 katılımcıya bilişsel değerlendirmeler, beyin görüntüleme ve kan analizini içeren bir dizi test uygulandı. Bilim insanları, bilişsel açıdan daha iyi performans gösterenlerin kanında belirli bir besin profili buldu.

Bilim insanları beyin yaşlanmasıyla bağlantılı yiyecekleri duyurdu

Araştırmanın ortak yazarlarından biri olan Aron Barbey, “Mevcut çalışma, umut verici ve beyin sağlığı ölçümleriyle olumlu ilişkileri olan belirli besin modellerini tanımladı” dedi. Yararlı besinler arasında aşı, gondoik ve alfa linolenik gibi yağ asitlerinin yanı sıra antioksidanlar ve bitki pigmentleri cis-lutein, trans-lutein ve zeaksantin ile E vitamini ve kolinin iki formunun bir kombinasyonu yer alıyordu. Bu besin profili, daha önce yapılan araştırmaların sağlıklı beyin yaşlanmasıyla ilişkilendirdiği Akdeniz diyetinde bulunan besinlerle ilişkili. “Beslenme biliminde potansiyel olarak sağlık yararları sağladığı bilinen yağ asidi profilleri gibi spesifik besin biyobelirteçlerini araştırdık. Bu, Akdeniz Diyetinin sağlık üzerindeki olumlu etkilerini gösteren alanda yapılan kapsamlı araştırmalarla örtüşüyor” açıklamaları yapıldı.

PEUGEOT, GELECEĞİN ULAŞIM TEKNOLOJİLERİNİ VivaTech 2024’te SERGİLEDİ!