Sosyal Medyanın Gücünü Hafife Almayın

touching technology

#İŞBİRLİĞİ

Hızlı iletişim, yeni iş süreçleri, müşteri sadakati, çalışan motivasyonu ve çok daha fazlası. Sosyal medya bir şirket içerisinde çeşitli sorunların çözümü için yeni bir silah olarak karşımıza çıkıyor.

Ülkemizde sosyal medya kullanımı giderek artıyor. Ancak bu platformları yönetmek konusunda halen emekleme aşamasındayız. Neden bu süreci emeklemek olarak nitelendiriyoruz biraz onu açalım isterseniz. Sosyal medya tabiri caizse dibi delik bir kuyu ve bir kişi bu kuyuya taş atıyor ve bin kişi bu taşı çıkartmak için uğraşıyor. Mecazi anlamda sosyal medya yönetimini bu şekilde açıklama mümkün. Bir şirket olarak sosyal medya ayağı kenara itilip daha sonra bakarım diyebileceğiniz bir operasyon değil.

İç ve Dış İletişiminizi Artırmalısınız

Sosyal medya kullanım bir şirket için iki farklı etapta göz önünde bulundurulmalıdır. Birincisi şirket personelinin sosyal medya kullanımı ki biz buna iç iletişim diyoruz. İkincisi ise müşteriler ile etkili iletişim ki biz buna dış iletişim diyoruz. Öncelikle şunu belirtmeliyiz iç veya dış iletişim fark etmeksizin sosyal medya bir şirketin yaratıcı süreçlerini ve gelişmiş karar verme yetisini arttırır. Bunu sadece ben söylemiyorum. IBM’in yaptığı araştırmaya göre CEO’ların yüzde 57’si sosyal medya üzerinde hizmet ve pazarlama konusunda etkin olduklarını beyan etmiş durumda. Ayrıca Alman Saleforce firması tarafından yapılan bir diğer araştırmada da Alman şirketlerin 1/3’ü satış ve servis departmanlarının sosyal medya üzerinden müşterileriyle iletişim kurduklarını söylüyor.  Günümüzde, sosyal medya kullanımı aktif bir şekilde yürüten şirketlerin artan müşteri sayıları, çalışan memnuniyeti ve daha fazla satış miktarına kavuştukları gerçeği tartışılmaz.

Sosyal Medya Çalışanlar İçin mi? Yoksa müşteriler mi?

Şirketlerin sosyal medyadan korkmalarının başında gelen sebeplerden bir tanesi çalışanları bu dibi delik kuyu içerisinde kendini kaptırıp işi gücü unutmaları. Tabii ki bu tarz kullanımlarda olmuyor değil fakat şirket öncelikle şu çizgiyi çizmeli ve ardından harekete geçmeli. Firma çalışanlarının sosyal medya erişimi ile firmanın müşteriye sosyal medya üzerinden erişimi birbirinden çok farklı iki konu. Hatta bunu bir önceki paragrafta iç iletişim ve dış iletişim olarak ayırdığımız belirtmeliyiz. Firma bu iki iletişim kaynağı için farklı haritalar belirlemeli ve buna göre yoluna devam etmeli. IDC’nin yaptığı araştırmaya göre Kurumsal Sosyal Yazılım (ESS) kullanım oranı her geçen gün artıyor. Bu uygulamaları kullanan firmaların başında Microsoft, IBM ve Jive var. Bu üç firma sosyal medyayı kurumsal alanda da başarılı bir şekilde kullanarak rakiplerine göre farklılaşmayı biliyor.  Gartner’a göre 2016 yılında şirketler içerisinde kullanılan kurumsal uygulamaların yarısı sosyal ağ uygulamaları olacak. Bu uygulamalar içerisinde Facebok ve Twitter için yazılan özel uygulamaların da büyük bir yer kaplayacağını belirtelim.Social-Media-Strategy

Doğru Analiz Her Şey

Sosyal ağlar kurumlar için oldukça yeni bir mecra ve geleneksel davranışların dışında bir hareket ile bu mecralarda olmak bazı yöneticilerin hoşuna gitmiyor. Geleneksel yönetim kurallarının dışına çıkmak istemeyen yöneticileri ikna etmek için karlılık oranını arttırmak yeterli. Bunun için de sosyal ağlar üzerinden toplanan verilerin doğru analiz edilmesi şart. Bu analiler hem çalışan hem de müşteri tarafında farklı hedeflerin belirlenmesi için şart.

Halkla İlişkiler ve Reklamcıların Hedefi Twitter ve Facebook

Şimdiye kadar yapılan iç iletişim çalışmalarının ekonomik anlamda büyük bir başarıya ulaşmadığı gerçeğinin arkasında bir de dış iletişim çalışmalarında yakalan yüksek başarı var. Özellikle Facebook ve Twitter üzerinden gerçekleştirilen halkla ilişkiler ve reklam çalışmaları müşteriler üzerinde bir etki yaratmak için en başarılı yöntem olarak gözüküyor. Hali hazırda büyük markaların Facebook ve Twitter üzerinde milyonlarca takipçisi ve beğeneni var. Bu kişiler bağlı oldukları markaların hareketlerinden hemen haberdar olabiliyorlar. Bu sayede şirketler normal medyanın iletişim hızından daha etkili bir mecra üzerinde kendi yönetimlerini gerçekleştirebiliyorlar.

ERP ile Sosyal Medya El Ele Verdi

Büyük verinin şirketler tarafından yönetiminin günden güne zorlaşması ve farklı veri kaynaklarının gün yüzüne çıkması özellikle şirket içi kullanılan uygulamalarında çehresini yavaş yavaş değiştiriyor. Özellikler ERP uygulama geliştiricileri sosyal medya üzerinden gelen verileri tahlil ederek şirket çalışanları tarafından kullanılabilir hale getirmeye başladı. Bu ve bunun gibi uygulamaların sayısı her geçen gün artıyor ve gelişiyor. Yakın gelecekte bu tarz uygularlar sayesinde ERP çok farklı bir yöne doğru ilerleyecek. Bir örnek vermek gerekirse: Eskiden bir şirket piyasa araştırması yapmak için günlerce uğraşır ve müşterilerinden elde ettiği bilgileri de analiz etmek için uzunca bir süre harcardı. Artık sosyal medya sayesinde anında tepki alabiliyor ve gerekli uygularlar sayesinde birkaç dakika içerisinde analizler gerçekleştire biliniyor. Gelecekte sosyal ağları kullanmayan ve bu mecralardan gelen bilgileri ihtiyaçlarına göre analiz etmeyen firmalar rakiplerine göre geride kalacak. Önümüzdeki yıllarda rekabetin daha da kızışacağı düşünülürse sosyal ağ kullanımı şirketler için bir çıkış noktası olarak görülebilir.