Akıllı telefon pazarının lider ismi konumunda yer alan Samsung, yeni bir Note 7 vakasıyla karşı karşıya. İşte konu hakkındaki tüm detaylar.
Sektöre yön veren isimlerden biri olan Samsung, Şubat ayında tanıttığı katlanabilir ekranlı ilk telefonunu kısa süre önce satışa sundu. 1980 dolar / euro gibi oldukça yüksek bir etiketle satışa sunulan Galaxy Fold, ilk günden kullanıcıların fena halde canını sıktı.
Çünkü Samsung’un öve öve bitiremediği Fold’un ekranı ile ilgili pek çok şikayet gelmeye başladı. Kimi kullanıcıların ekranın aniden kırıldığını söylerken, kimisi ise katlanan kısımda ölü piksellerin oluştuğundan şikayetçiydi. Kısacası Galaxy Fold’un katlanabilir ekranı, katlanabilir fiyaskoya dönüştü.
Güney Koreli şirket benzer bir krizi Galaxy Note 7 modelinde de yaşamıştı. Durup dururken patlayan Note 7 bataryası, havayolu şirketlerini bile tedirgin etmişti. THY’nin de aralarında bulunduğu pek çok havayolu şirketi, bu telefonları uçaklara almama kararında hemfikir olmuşlardı.
Yine Samsung, yine kriz
Note 7 fiyaskosundan yaklaşık olarak 3 yıl sonra Samsung’un ismi bir kez daha telefon skandalına konu oldu. Bu sefer başrolde yer alan model ise Galaxy Fold.
Bilindiği üzere Güney Koreli şirket katlanabilir ekrana sahip ilk modelini geçtiğimiz Şubat ayında tanıtmıştı.
Kısa bir ön sipariş sürecinin akabinde pek çok ülkede satışa sunulan Galaxy F için ülkemizde de bir etkinlik düzenlenmişti. Yani Samsung katlanabilir ekranlı modelini Türkiye’de de satışa sunmayı planlıyordu. Fakat işler pek de umulduğu gibi gitmedi.
Telefonu ön sipariş ile satın alan bazı kullanıcılar, Galaxy Fold ekranının bir süre sonra kırıldığını, karardığını ya da ölü piksel hatası verdiğini rapor etmeye başladılar.
Hal böyle olunca Güney Koreli şirket Galaxy Fold satışını ileri bir tarihe erteleme kararı aldı.
Sorun cihazda değil, ekranda!
Note 7 skandalında problemin bataryada olduğu dile getirilmişti. Tüm Note 7 modelleri piyasadan toplandıktan sonra Samsung tarafından kurulan heyet, uzun bir süre sorunun kökenini araştırmış ve nitekim problemin bataryada olduğu kanaatine varmışlardı. Peki Galaxy Fold’da sorun tam olarak nerede?
Açıkçası bu konu hakkında çok fazla düşünmeye gerek yok. Gelen şikayetlere de bakacak olursak sorun tam olarak ekranın kendisi.
Malum OLED ekran pazarının hakim ismi Samsung. Dolayısıyla Güney Koreli şirketin kendi ürettiği telefonda bile ekranla ilgili bu tarz sorunlar çıkıyorsa, diğer katlanabilir ekranlı modellerde de benzer problemler ortaya çıkabilir. Çünkü sektörün büyük bir çoğunluğu OLED ekran ihtiyacını Samsung’tan karşılıyor.
Hal böyle olunca katlanabilir ekranlı modellere karşı da kullanıcılarda bir ön yargı ortaya çıktı. Nitekim diğer üreticilerin de bu ön yargıyı aşmaları hayli zaman alabilir.
Samsung şimdi ne yapacak?
Peki gelelim asıl sorumuza. Samsung şimdi ne yapacak? Malum, Note 7 krizinde satılan tüm cihazlar toplanarak sorunun üzerinden gelinmişti. Güney Koreli şirket şimdi de aynı çözüm yolunu deneyebilir.
Fakat burada daha önemli bir nokta var. O da Galaxy Fold projesinin tamamen iptal edilmesi. Yani Samsung, Galaxy Fold üretimini tamamen durdurarak, katlanabilir ekranlı akıllı telefon üretimini ileri bir tarihe erteleyebilir.
Elbette bu en kötü senaryo. Fakat ekran temelli bir sorun olduğundan, tüm ekranların yenilenmesi işin maliyetini daha da arttıracaktır. En iyi ihtimalle bile Güney Koreli şirketin Galaxy Fold yüzünden büyük zarara uğrayacağını tahmin etmek pek de güç değil.