Samsung, küresel ekonomik krize rağmen çip üretimini genişletiyor

ss3

Samsung Electronics’in ekonomik yavaşlama tahminlerine rağmen gelecek yıl Güney Kore’nin Pyeongtaek kentindeki en büyük yarı iletken tesisi olan P3 fabrikasında çip üretim kapasitesini artırmayı planladığı bildiriliyor.

Samsung Electronics’in aksine bilindiği gibi Micron Technology ve TSMC  üretim hacmini düşürme kararı almıştı, bu hem düşen hem de ekonomik krizin etkilerinden dolayı gelmişti. Gelen bilgilere göre şirket P3 fabrikasında DRAM bellek yongaları için 12 inçlik yonga levha kapasitesinin yanı sıra, müşterilerin tasarımlarına göre üretilen yongalar olan dökümhane sözleşmeleri için ek 4 nanometrelik yonga kapasitesi ekleyecek. Samsung’un en büyük çip üretim tesisi olan P3 fabrikası, bu yıl son teknoloji NAND flash bellek çiplerinin üretimine başladı ve şirket önümüzdeki yıl en az 10 aşırı ultraviyole makinesi eklemeyi planlıyor.

samsung

Teknoloji analistlerine göre firmanın yatırım planlarındaki bu büyüme kararı büyük ihtimalle şirketin bellek yongalarında pazar payı almasına ve talep düzeldiğinde hisse fiyatını desteklemesine yardımcı olacağını söylediler. Ekim ayında Samsung, daha geniş endüstrinin orta ve uzun vadeli talebi karşılamak için üretimi kısma eğilimine meydan okuyarak çip üretimini kasıtlı olarak kesmeyi düşünmediğini söyledi. Samsung’un bellek işinden sorumlu başkan yardımcısı Han Jin-man, “Orijinal altyapı yatırım planlarımızın arkasında durmayı planlıyoruz” dedi.

Firmanın rakiplerinden Micron Technology geçtiğimiz hafta, 2022 mali yılındaki 12 milyar dolar olan yatırımlarını 2023 mali yılında 7 milyar ila 7,5 milyar dolar arasına çekeceğini ve ayrıca 2024 mali yılında “yatırım harcamalarını önemli ölçüde azaltacağına dari açıklama yaptı. Bunun ile beraber Ekim ayında 2022 yıllık yatırım bütçesini en az %10 azalttı.

iPhone 14 Pro’da görülen hata için güncelleme gelebilir