Samsung DeX nedir? Ne işe yarar?

Samsung’un Galaxy S8 ile birlikte tanıttığı aksesuarlardan birisi de DeX isimli bir aparat. Peki Samsung DeX nedir, ne işe yarar? İşte bu soruların yanıtı.

Samsung’un uzun süredir merakla beklenen Galaxy S8 lansmanı geçtiğimiz saatlerde gerçekleşti. Bu lansmanda Galaxy S8 kadar dikkat çeken bir diğer cihazda DeX isimli bir aksesuardı.

Samsung DeX basit olarak, Galaxy S8’i masaüstü PC’ye dönüştüren son derece pratik bir aksesuar. Dışarıdan bakıldığında basit bir kablosuz şarj istasyonu gibi görünen Samsung DeX, özünde son derece pratik ve kullanışlı bir cihaz.

Üzerinde bir adet HDMI, 2 adet USB 2.0 ve bir adette USB Type-C girişi barındıran bu ufak aksesuar, ofis çalışanlarının vazgeçilmezleri arasına girebilir.

Galaxy S8’inizi DeX’e yerleştirdiğinizde, masaüstünde özel bir panel beliriyor. Bu panelden biyometrik doğrulama ile giriş yapabiliyorsunuz. Giriş yaptıktan sonra ise Galaxy S8’iniz bir masaüstü PC’ye dönüşmüş oluyor. Yatay ya da dikey konumlandırılmış bir ekran yerine, monitörünüz ile tam uyumlu bir masaüstü ekranı ile karşılaşıyorsunuz.

samsung-dex

Burada apayrı bir işletim sistemi, yeni bir arayüz mevcut. Bu kısım temelde Galaxy S8’in işletim sistemini kullanıyor olsa da, size daha özgür bir hareket alanı sunuyor. Aynı masaüstü PC’lerde olduğu gibi klavye ve mouse kullanımına izin veren bu alanda çoklu pencereler oluşturup, bunları aynı anda yönetebiliyorsunuz.

Tabi ki aklınıza şu soru gelebilir. Tam çalışmamın ortasında bir arama gelirse ne olacak? Hiç sorun değil. Telefonunuz DeX’ten alın ve konuşun. Konuşmanız bittikten sonra, Galaxy S8’i DeX’e geri koyduğunuzda işinize en son kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

 

Samsung, DeX’in arayüzünü geliştirirken Microsoft ve Adobe gibi isimlerle işbirliği yapmış. Dolayısıyla ortaya bu kadar sağlam bir ürünün çıkmış olması pek de şaşırtıcı değil.

Eğer Galaxy S8 alma gibi bir düşünceniz varsa, ilk alacağını aparatlardan birisi de mutlaka DeX olmalı.