Rusya’dan Wikipedia’ya para cezası!

rusyaaa

Rusya mahkeme servisinden yapılan açıklamaya göre, Wikimedia Vakfı, Rus ordusu hakkındaki “yanlış bilgileri” Wikipedia’dan silmemesinden dolayı mahkemesi tarafından 2 milyon ruble (27.000$) para cezasına çarptırıldı.

Rusya’nın geçen yıl Ukrayna’yı işgal etmesinden kısa bir süre sonra Rusya, insanların çatışma hakkında haber yapabileceklerini kısıtlayan, Kremlin’in resmi söylemiyle çelişen bilgi yayan web sitelerine para cezası veren veya bunları engelleyen kapsamlı yeni yasalar çıkardı. Bu yasayı ihlal ettiği sürülen birçok siteye erişim engelinin yanında birçok uluslararası kuruluşa dahi yüksek para cezaları verildi. Son olarak ise gönüllüler tarafından özgür, bağımsız, ücretsiz, reklamsız ve kâr amacı gütmeyen bir ansiklopedi olarak hayatını sürdüren Wikipedia bu yasalardan nasibini aldı.

Wikipedia

Kuruluşun sahibi olan Wikimedia, “Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı işgaline ilişkin değerlendirmeler” de dahil olmak üzere savaşla ilgili iki makaleyi silmediği için geçen yıl para cezasına çarptırılmıştı .

Wikimedia Russia, yetkililerin Wikipedia’yı Rus askeri birimleri hakkındaki makalelerde “yanlış bilgi yaymakla” suçlamasının ardından son para cezasının verildiğini söyledi. Örgüt, karara itiraz edebileceğini ancak henüz bir karar vermediğini söyledi. 

Vakfın Rusya bölümünün başkanı Stanislav Kozlovskiy, Reuters’e “Şimdiye kadar, Rusya’daki mahkemeler tarihinde Wikipedia, mahkeme kararlarına itiraz etme konusunda sadece bir kere haklı bulunduğunu, bununda bu kararı çevirme konusunda bir hayli zorluk bekliyoruz” şeklinde açıklama yaptı.

OnePlus, telefon sıcaklıklarını düşürebilen sıvı soğutma aksesuarını piyasaya sürüyor