Robot sanatçısı Mısır’da gözaltına alındı!

Robot sanaçlı Mısır'da gözaltına alındı!

Ai-Da olarak bilinen robot sanatçısının Perşembe günü Mısır’ın büyük piramitlerinin yanında sanat eserlerini sergilemesi planlanıyordu, ancak gösteri hem robot hem de insan heykeltıraşın bir hafta süreyle gözaltına alınmasından sonra iptal edildi. İşte detaylar.

İddialara göre robot sanatçı aslında bir casus. Olay, sınır muhafızlarının Ai-da’nın yaratım sürecinde kullanılan kamera gözleri ve yerleşik modemine itiraz edilmesiyle başladı. Robotun gözlerinin çıkartılması istenince, Meller, The Guardian‘a “Modemleri atabilirim, ancak gözlerini gerçekten çıkaramam” ifadelerini kullandı. 2019 yılında inşa edilen robot sanatçı, tipik olarak özel bir kargo çantasıyla seyahat ediyor ve serginin başlamasından saatler önce Çarşamba akşamı gümrükten çıkana kadar sınırda tutuldu. Meller, Ai-Da robo-hapishanesinden çıkmadan hemen önce, “İngiliz büyükelçisi Ai-Da’nın serbest bırakılması için gece boyunca çalıştı” dedi. ifadelerine yer verdi.

Robot sanaçlı Mısır'da gözaltına alındı!

Robotun çözülüp serbest bırakılmasının ardından yaşadıklarını İngiliz gazetelerine anlatan Meller, “Kahire’ye indikten sonra durdurulduk. Ai-Da’nın gözlerinde kamera olduğu için çıkarmamı istediler. Bunu yapamayacağımı, gözleri sayesinde resim yapabildiğini söyledim. Ai-Da’ya bir güvenlik sorunu olarak muamele ettiler. Casusluk faaliyetinde kullanıldığından şüphelendiler” dedi. “O bir sanatçı robot, bu konuda gerçekten açık olalım. O bir casus değil,” dedi. “İnsanlar robotlardan korkar, bunu anlıyorum. Ancak tüm durum ironik, çünkü Ai-Da’nın amacı teknolojik gelişimin kötüye kullanımını vurgulamak ve uyarmaktı.” İlginç olay sosyal medyada da yankı yarattı.

Pinterest, tasarımını TikTok’a benzetecek bir güncelleme yapıyor