Reklamlar Sizi Tanıyor

YuzTanima

İngiltere’nin en büyük perakende ve süpermarket zincirlerinden olan Tesco teknolojiye yatırım yaptı ve işlettiği benzin istasyonlarında yüz tarayarak kişisel reklam geliştirme sistemi kurmaya hazırlanıyor.

Amscreen isimli dijital işaretleme firmasının geliştirdiği teknoloji ile kasalara yerleştirilen kameralar müşterinin cinsiyetini ve ortalama yaşını belirleyecek ve ekranda o bireyin demografisine uygun bir reklam çıkacak.

Amscreen’in Genel Müdürü Simon Sugar, Azınlık Raporu filmine atıfta bulunup “Azınlık Raporu gibi bir şey ama bu, İngiltere’de perakende satışların çehresini değiştirebilir. Bu yüz tarayan ekranları mümkün olduğu kadar çok süpermarkete yaymayı planlıyoruz.” açıklamasını yaptı.YuzTanima

Tesco sözcüsü ise “Bu yeni bir teknoloji değil. Hiçbir veri veya görüntü toplanıp kaydedilmiyor. Sistem gözyuvarını tarayan ve yüz tanıma teknolojisi kullanmıyor. ” dedi. Sözcü, müşterinin saçının uzunluğunun cinsiyet belirlemek için kriter olarak kullanılabileceğini söylüyor.

Kişisel hayatın korunması gerektiğini savunan gruplar, bu teknolojiyi kullanan firmaların müşterilerini haberdar etmeleri gerektiği görüşünde. Ayrıca gizliliğin ve sivil özgürlüklerin korunmasını savunan Big Brother Watch adlı grup, bu sistemin, müşteriler takip edilmeyi kabul ettikleri ve haberdar edildikleri takdirde etik olacağını söylüyor.

Ekranların yaklaşık 5 milyon müşteriye ulaşacağı tahmin ediliyor ve böyle devam ederse herşey kişiye özel olacak gibi gözüküyor.