#İŞBİRLİĞİ
iPhone’u Nintendo Switch’e çeviren kontrolcüsü Razer Kishi iPhone incelemesi ile karşınızdayız. iPhone Kishi ile oyun canavarına dönüşüyor.
Oyuncular için üretmiş olduğu aksesuarlar ile bilinen Razer, son dönemde mobil sektöre de adım atmıştı. Razer Phone’un yanı sıra iPhone için geliştirdiği oyun odaklı sıcaklık engelleyici kılıflar ile büyük beğeni toplayan Razer, şimdi de karşımıza Razer Kishi iPhone ile çıktı. iPhone’u adeta Nintendo Switch’e çeviren bu kontrolcü, oyunculara sunduğu özellikler ve konfor ile ön plana çıkıyor.
Bildiğiniz gibi Apple, iOS 13 güncellemesi ile birlikte oyun kontrolcülerini resmi olarak desteklemeye başlamıştı. Apple Arcade adında oyun servisi kuran Cupertinolu firma, bu serviste yer alan tüm oyunlarına kontrolcü desteğini zorunlu kılmıştı. MFi yani Made in iPhone, iPad, iPod sertifikasına sahip olan tüm kontrolcüler iPhone’a bağlanabiliyordu. Razer burada çıtayı bir üst seviyeye çıkarıyor ve iPhone ile bütünleşen bir kontrolcü ile karşımıza çıkıyor.
Razer Kishi iPhone incelemesi
Razer Kishi’yi iPhone’a bağlamak çok kolay. iPhone 11, 11 Pro, 11 Pro Max, iPhone X, XR, XS, XS Max ve iPhone 6+, 6s+, 7+, 8+ modelleri ile uyumlu olan Razer Kishi’yi sadece kutudan çıkarıp Lightning girişinden bağlamanız yeterli oluyor. Sonrasını iOS kendi hallediyor ve kontrolcüyü varsayılan denetleyici olarak ayarlıyor. Dilerseniz oyunlara göre kontrolcüye farkı tuşlar da atayabiliyorsunuz. Bunun için Ayarlar>Oyun Kumandası bölümüne girerek Uygulama Ekle seçeneğinden tuş atamalarını özelleştirebilirsiniz.
Razer Kishi’nin bataryasının olmadığını tamamen iPhone’dan beslendiğini belirtelim. Razer bu noktada çok mantıklı bir çözüm tercih ederek, Kishi’yi taktıktan sonra iPhone’u şarj edebilmek için Lightning girişi kontrolcünün alt bölümüne ekliyor. Bu sayede hem oyun oynayabilir hem de iPhone’u şarj edebilirsiniz.
Razer Kishi, iPhone 11 ile birebir uyumlu. Ancak kutu içeriğinden çıkan başlıklar ile diğer iPhone modellerini de tam bir şekilde takabileceğinizi belirtelim.
Razer Kishi’nin App Store’da yer alan uygulaması sayesinde kontrolcüye güncelleme geldiğinde yükleyebiliyorsunuz. Ancak bu uygulamadan başka bir ayar maalesef ki yapılmıyor. Gelelim kontrolcünün malzeme kalitesine.
Hayatım oyun olduğu için bu zamana kadar onlarca üst seviye kontrolcü kullandım. Konsol parasına satılan kontrolcüleri bile uzun süre kullanan biri olarak şunu söyleyebilirim ki, Kishi gerçekten malzeme kalitesi açısından çok başarılı. Elde tok bir his sunan kontrolcü, tuşlarının basışı ve büyüklüğü ile resmen iPhone’da konsol deneyimi sunuyor.
Trigger tuşlarına gelecek olursak, L1 ve R1 tuşları oldukça iyi bir hissiyat sunuyor. Ancak bu kontrolcünün tek eksiği bana göre L2 ve R2 tuşları. Bu tuşlar kontrolcüde olmasına rağmen basma hissi konusunda maalesef ki diğer tuşları gibi tok bir his sunmuyor.
Xbox Series X ile uyumlu kulaklık: Razer Kaira Pro
Kontrolcü üzerinde A, X, Y, B tuşlarına ek olarak iki adet analog, D-Pad, ev ekranı, menü (start) ve kısayol tuşu yer alıyor.
Eğer iPhone’da oyun oynamak istiyor ancak benim gibi oyunlarda dokunmatik ekranlara uyuz oluyorsanız Kishi sizin için muazzam bir tercih olacak. AltStore ile iPhone’a, PSP, GameCube ve Wii emülatörlerini yüklerseniz, Kishi ile taşınabilir bir canavara sahip olabilirsiniz.
Kishi ile işiniz bittiğinde ise katlayıp gömlek cebine bile sığan formuna döndürebiliyorsunuz. Taşınabilirlik ve kullanım konusunda Kishi’nin şimdiye kadar iPhone için üretilmiş en iyi kontrolcü olduğunu açıkça söyleyebiliriz.
“Bu incelemesini yaptığımız ürün, ilgili marka tarafından kurumumuza sağlanmıştır.”