Huawei ile Qualcomm’un yolları bir daha birleşmeyebilir

huawei

ABD’nin son dönemdeki çip ihracat yasağının ardından Qualcomm, mali dosyasında 2024’ten sonra Huawei’den herhangi bir ürün geliri beklemediğini belirtti.

ABD Ticaret Bakanlığı, Qualcomm’un Huawei’ye ve iştiraklerine, “WiFi ürünleri” de dahil olmak üzere “4G ve diğer bazı entegre devre ürünlerini” tedarik etme lisansını iptal etti. Bu hamle, Qualcomm gibi Amerikan firmalarının 2019’da ABD’nin uyguladığı ticaret yasağı nedeniyle 5G yongalarını firmaya satmasının yasaklanmasının ardından geldi. Artık bu yeni yasakla Qualcomm, ana ürünleri olan akıllı telefon yonga setlerini Çinli şirketlere sağlayamıyor.

Huawei

Intel, Huawei’ye yönelik çip ihracatına getirilen son yasaktan da etkilendi. İptalin, Çin’deki müşterilere yönelik “tüketiciyle ilgili öğelerin ihracatına ilişkin belirli lisanslar” için geçerli olduğunu açıklığa kavuşturmasına rağmen, yasağın tüketiciyle ilgili ürünleri hedef aldığından Intel’in firmanın dizüstü bilgisayar çipleri tedarik etmemesi muhtemel görünüyor. Ancak yine de veri merkezi sunucularında kullanılanlar gibi tüketici dışı uygulamalara yönelik çipleri ihraç edebilmesi gerekiyor.

Yasağa yanıt olarak Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin ulusal güvenlik konseptini genişletmesine ve ihracat kontrollerini Çinli şirketleri haksız yere bastırmak için kötüye kullanmasına kesinlikle karşı olduğunu belirterek şiddetle itiraz etti. Huawei, 2019’dan bu yana ABD’nin radarında bulunuyor ve Amerikan firmalarının teknolojilerini Çinli teknoloji devine satmalarını engelleyen ticari yasaklarla karşı karşıya kaldı.

Ayrıca, 2020’de ABD, Amerikan çip üretim ekipmanlarını kullanan yabancı şirketlerin Huawei’ye yarı iletken satmadan önce lisans almalarını zorunlu kıldı. Bu lisanslar artık Qualcomm ve Intel için iptal edildi.

Philips yeni oyun monitörünü piyasaya sürdü