Pro Evolution Soccer 2019 (PES 2019) inceleme

pes3

#İŞBİRLİĞİ

Bundan yıllar öncesinde, “Winning Eleven” isminin daha ön planda olduğu zamanlarda, Konami’nin futbol oyunlarını oynamak cidden büyük bir “zevk” idi. “Balon top” hissi ve özgürlük sunmayan, “kısıtlı oyun alanıyla” FIFA serisinin giderek dibe vurduğu, aynı zamanda Pro Evolution Soccer ismininde giderek popülerleştiği zamanlar… Ne var ki yıllar geride kaldıkça PES serisi düşüşe geçerken FIFA tekrar tahtına oturdu ve uzun süredir de PES’teki eski tadı arıyorum. “Peki Pro Evolution Soccer 2019 ile bulabildin mi?” diye sorarsanız, “Hayır, bu sene de pek bulamadım” diyebilirim.

Pro Evolution Soccer 2019 ile lisans sorunu devam ediyor

PES serisinin FIFA serisi karşısında şüphesiz en zayıf noktasını “lisans sorunu” oluşturuyor. Baktığımızda, PES 2019’daki lisanslı lig sayısı yalnızca 13. Bunlar arasında bizim için en önemlisi Türkiye Ligi. Maalesef İtalya Ligi, Almanya Ligi, İspanya Ligi ya da İngiltere Ligi gibi önemli liglerin lisansları oyunda mevcut değil.

Konami, lig lisanslarıyla ilgilenmek yerine biraz daha “takım partnerliği” tarafına eğilmiş. Bu bağlamda da FC Barcelona, Liverpool, A.C. Milan ve Schalke 04 gibi önemli markalarla yapılan anlaşmalar neticesinde takımlar lisanslı olarak oyunda yer alıyor.

Ha unutmadan, UEFA ile yapılan Şampiyonlar Ligi lisans anlaşmasının da sona erdiğini, dolayısıyla bu ligin de PES 2019’da yer almadığını belirtelim.

Pro Evolution Soccer 2019 (PES 2019) inceleme

Pro Evolution Soccer 2019 ile Spor Toto Süper Lig geldi, hoş geldi!

Eskiler hatırlayacaktır, PES oyunları için pek çok yama hazırlanır, resmi olmasa da oyuna takımlar, ligler eklenirdi. Bu konuda bizim için en dikkat çekici olan ise, haliyle Türkiye Ligi olurdu. Bizden renkleri ve takımları görebilmek, yönetebilmek her zaman keyifli olmuştur. İşte Konami, bu sene kısıtlı sayıdaki lisanslı içerik listesine Spor Toto Süper Lig’i de ekledi.
“Kadrolar güncel mi?” derseniz, genel olarak güncel olduğunu söyleyebilirim. Yurt dışında da tanınmış az sayıdaki futbolcu haricinde yüz tasarımlarına pek özen gösterilmemiş. İlk 11 dizilimlerine bakıldığında da bazı futbolcuların gerçek fotoğrafları kullanılmış. Lisanslı formaların büyük kısmı da oyunda yer alıyor. Yerli stadyumlara baktığımızda ise, yalnızca Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu’nu görüyoruz. Unutmadan, tribünlerdeki bazı yerli pankartlar da dikkatlerden kaçmıyor.

Şunu da belirtmekte fayda var. Konami, kadro güncelliğinden güç dengelerine, yeni forma detaylarına kadar pek çok detay için kısa aralıklarla güncellemeler yayınlayacak. Böylelikle PES 2019’un sürekli güncel kalması hedefleniyor. Ne derece başarılı olur, bunu da ilerleyen günlerde görebileceğiz.

Öyleyse maç başlasın

Her yeni futbol oyununda olduğu gibi evvela hiçbir ayarlama yapmadan direkt bir maç yaparım. Sonrasında da kadro ayarlamaları, taktikler, lig ve turnuvalar gibi detaylara göz atarım. Bu geleneği PES 2019’da da sürdürdüm ve işte oynanış detayları hakkında fikirlerim…

PES 2019’un oynanış mekaniğinde az da olsa bir hantallık söz konusu. Özellikle oyuncular bir süre sonra sanki sırtlarında 50KG yük taşıyormuş gibi hareket edemez hale geliyor. Seri futbol sevdiğim için bu kadar yavaş işleyiş bana göre değil.

Sonrasında, pas trafiği çok iyi hazırlanmış. Rakip oyuncular çok iyi pas yaparak açıklarınızı arıyor, zaman zaman kontra ataklarla sizi canınızdan bezdirebiliyorlar. Çoğu oyuncuyu sinir eden “Köşelerden orta + kafa = gol” ya da “köşelerden ayağa pas = gol” mekanizmaları bu oyunda da devam ediyor.

Top fizikleri oldukça başarılı. Hemen her PES oyununda olduğu gibi PES 2019’da da uzaktan şut çekmek çok zevkli. O tok, güçlü hissi fark etmemeniz mümkün değil. Öte yandan bire bir mücadeleler ise an itibarıyla sıkıntılı. Omuz omuza mücadelelerde topu kazanmak kolay değil. Topa kaymak için yaptığınız hemen her hamle faul ile sonuçlanıyor. Defalarca başıma gelen bir olayı belirtmem gerekirse, faul olduğunda pozisyonları ağır çekimde izliyorum ve rakibin ayağına dokunmuyorum bile. Buna rağmen hakem her defasında faul veriyor. Sanıyorum buraya bir yama gerekiyor. Zira oyunun akıcılığını baltalayan bir durum bu.

Pro Evolution Soccer 2019 (PES 2019) inceleme
Pro Evolution Soccer 2019 (PES 2019) inceleme

“Sihirli anları” yakalayarak oyunu daha da güzelleştirmek sizin elinizde

Oyun sisteminde “sihirli anlar”ın payı büyük. Oyunda yaklaşık 40 farklı özel hareket bulunuyor. Rakibinizle karşı karşıyayken başka bir yere bakarak pas verebilir, vole şut çekebilir, vücudunuzu ön plana çıkarabilir, daha iyi penaltı kullanabilir ya da kalenizde devleşebilirsiniz. Şimdi şunu da diyebilirsiniz: “İyi de bunların çoğu zaten hep vardı.” Aslına bakarsanız Konami’nin bu kez daha gelişmiş ve göze hoş gelen bir sistem oturttuğunu söyleyebiliriz. Oynadığınızda fark edeceksiniz.

Online turnuvalar ne durumda?

Online turnuvalara ilk kez adım attığınızda, sizin gibi yeni oyuncularla eşleştiriliyorsunuz ve maç kazandıkça puanlarınız yükseliyor, buna göre de daha güçlü rakiplerle eşleştirilmeye başlıyorunuz. Bu sistem zaten yıllardır aynı, ama yine de oldukça zevkli. Zevki baltalayan bir durum ise, bağlantıda yaşanan sorunlar, anlık donmalar ve oyun ahengini bozan benzer unsurlar. Ne yazık ki bu sorunlar önceki oyunlarda da vardı ve devam ediyor olması hoş değil. Düşünsenize, atağa çıkıyor ve şut çekiyorsunuz, bir anda bağlantı gidiyor, oyun donuyor ve birkaç saniye bekledikten sonra oyun akmaya devam ediyor.

Gelelim sesler ve grafiklere

Eski PES oyuncuları bilir. Oyunu ilk kez açtığınızda sizi masaüstünde bir ayarlar menüsü karşılar. İşte o menü de hâlâ duruyor ve birkaç ayarlama yapabiliyorsunuz. Konami, bu oyunda da Fox Engine oyun motorundan faydalanıyor. Bir önceki PES’e kıyasla görsel anlamda ciddi farkların olduğunu söylemek güç, ancak genel olarak oyuncu tasarımları, stadyum tasarımları ve tribünler hoş görünüyor.

Seslerden de bahsedecek olursak, tribün ve ambiyans seslerinde kopukluklar söz konusu. Örneğin, hücuma kalkarken tribünlerdeki sesler yükseliyor, ama pozisyon heyecanını yitirince de sesler “şak” diye diniyor. Aynı şekilde, gol attığınızda ilk birkaç saniye yer yerinden oynarken sonra birden sesler yine diniyor. Burada bir senkron, bir ses şiddeti sorunu var gibi.

Son sözlere gelecek olursak…

PES 2019, genel olarak başarılı oyun mekânikleri, güzel grafikleri ve Spor Toto Süper Lig gibi unsurlarıyla denenmeyi hak eden bir oyun.

Öte yandan, hâlâ devam eden lisans sorunları ve online oyunlarda yaşanan bağlantı sorunları da oyunun eksileri. Ha unutmadan tekrar etmek gerekirse, bu sene UEFA lisansları da yok.

Honor Play kutu açılış videosu (Unboxing)