Play Store’da Veri Güvenliği Artıyor!

ver

Google kişisel verileri korumaya yönelik önemli bir adım attı. Play Store’daki uygulamalar için yeni veri güvenliği kuralları uygulanacak.

Gereksiz Veri Toplamaya Son

Hepimiz gerekli/gereksiz pek çok uygulamayı telefonumuza indiriyoruz. Uygulamaların çalışmak için bizden aldığı erişim ve veri izinleri de çoğu zaman umurumuzda olmuyor. Bazı uygulamalar kendi işine yaramayacak olan verilere dahi erişmek istiyorlar. Ancak bundan böyle bu iş o kadar kolay olmayacak. Google, uygulamaların erişimlerine kısıtlama getirecek. Gereksiz yere toplanıp kaydedilen veriler için kullanıcıya açıklama yapılmak zorunda. Başka bir deyişle uygulamanın, x verisini neden kullandığını size anlatması gerekecek.

İşin güzel taraflarından birisi de değişikliği mağaza değil, sistem bazlı yapılması. Yani uygulamayı Play Store dışından yükleseniz bile Android veri erişimi esnasında sizi uyaracak. Google, değişikliğin yapılması için geliştiricilere 60 gün süre verdi. Bu süre sonunda istenen değişiklikleri yapmayan geliştiricilerin uygulamalarında uyarılar çıkarak kullanıcı uyarılacak.

Amerikalı şirket, veri hırsızlığı ve kişisel veri pazarlanma olaylarını en aza indirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Umarız uygulamaların aldığı verileri daha da fazla yönetme imkanına önümüzdeki günlerde sahip oluruz.