Google, Play Store’da kullanıcı verilerini korumak için Veri Güvenliği adında bir uygulama başlatmıştı. Fakat yeni yapılan bir araştırmaya göre Google’ın güvenlik konusunda attığı adımlar yeterli değil.
Google geçtiğimiz sene Play Store’a, Veri Güvenliği adında yeni bir özellik eklemişti. Veri Güvenliği, kısaca uygulamaların hangi verileri topladığını, neleri kullandığını gösteriyor. Kullanıcıları, uygulama içeriği hakkında bilgilendiriyor. Mesela yiyecek paketlerinin üstünde şu kadar yağ var, bu kadar katkı maddesi var vs… diye içerikler yazar. Veri Güvenliği özelliği de bir nevi bunu yapıyor.
Görünüşte her şey çok iyi gibi dursa da, Mozilla tarafından yapılan araştırma Veri Güvenliği’nin sanıldığı kadar iyi uygulanmadığını ortaya koydu. Mozilla, test edilen uygulamaların %80’inin yanlış ve yanıltıcı etiketler, içerikler sunduğunu ortaya koydu.
Araştırma ekibi, Play Store’daki en iyi 20 ücretli ve en iyi 20 ücretsiz uygulamayı değerlendirdi. Güvenlik uzmanları, her uygulamayı kötü, geliştirilmesi gerekli ve iyi olmak üzere üç farklı derece üzerinden değerlendirdi. İncelenen 40 uygulamadan 16’sı (%40) kötü not aldı. Bu listede Minecraft, Facebook gibi uygulamalar var. Sonuçlara göre en kötü olan uygulamalar arasında Twitter ve TikTok bulunuyor.
Geliştirilmesi gerekli olan uygulamaların sayısı ise 15 (%37,5 ediyor). Bu derecede yer alan uygulamaların gizlilik politikaları konusunda bir takım eksikleri yer alıyor. İşin ilginç kısmı geliştirilmesi gereken uygulamalar içinde YouTube, Google Maps, Gmail dahil olmak üzere Google’ın kendi uygulamaları var.
Uygulamalardan sadece 6 tanesi iyi derecede bulunuyor. Bu uygulamalar şu şekilde:
-Candy Crush Saga
-Google Play Games
-Subway Surfers
-Stickman Legends Offline Games
-Power Amp Full Version Unlocker
-League of Stickman: 2020 Ninja
Geri kalan üç uygulama UC Browser, League of Stickman Best acti ve Terraria herhangi bir dereceye girmemiş. Çünkü bu uygulamalar Veri Güvenliği’nde yer alan bilgileri bile doldurmamış.
Google, Play Store’daki uygulamaların, “Eksiksiz ve doğru içerikleri paylaşmaktan sorumlu olduğunu” belirterek kendi üstlenmesi gereken sorumluluğu da başkalarına yüklüyor.
Mozilla’dan Jen Caltrider yaptığı açıklamada, “Veri Güvenliği etkiketleri yani uygulama içeriklerinin kullanıcılara sunulması güzel. Çünkü kullanıcılar fikir edinip, buna göre karar verebilir. Fakat teoride böyle, pratikte ise işler farklı noktada. Play Store’daki bu durum yarardan çok zarar getirme potansiyeline sahip. TikTok ve Twitter gibi uygulamaların Veri Güvenliği içeriklerini gördüğümde sinirleniyorum. Google artık bu konuda bir şeyler yapmalı” dedi.