Veri Koruma Günü öncesi güvenlik tüyoları

Veri Koruma Günü

Avrupa Konseyi tarafından 2006 yılında “ Avrupa Veri Koruma Günü ” olarak ilan edilen 28 Ocak, bu konuda kamuoyunda farkındalığı artırmak, gizlilik ve veri koruma uygulamalarını teşvik etmek amacıyla 2016 yılından bu yana ülkemizde de Veri Koruma Günü olarak kutlanıyor.

Segment fark etmeksizin tüm akıllı telefon modellerinde sunduğu yüksek veri güvenliği ve gizlilik koruma standartları ile kullanıcılarına telefonlarını gönül rahatlığıyla kullanma taahhüdü veren vivo, 28 Ocak Veri Koruma Günü öncesinde akıllı telefonlarda veri güvenliği ve gizliliğin korunmasına dair ipuçlarını paylaştı:

Veri Koruma Günü öncesi güvenlik tüyoları :

Telefonunuzda PIN ayarlayın ve telefonunuza şifre koyun: Kaybolması veya çalınması durumunda, telefonunuzun tanımadığınız kişilerce izinsiz kullanılmasını önlemek için telefonunuzun ana ekranına mutlaka şifre/PIN ayarlaması yapın. E-posta, bankacılık, e-ticaret siteleri gibi siteler için olabildiğince birbirinden farklı şifreler kullanın.

vivo Funtouch OS işletim sistemi sayesinde telefonunuzun ekranı kilitli ve parola ile korunuyorsa telefonu kapatabilmeniz için kilidi açmanız gerekir. Bu sayede hiç kimse sizin izniniz olmadan telefonunuzu kapatamaz. “Uygulama sabitleme” gibi akıllı özellikleri sayesinde vivo akıllı telefonunuzu başkasının kullanmasına, o kişinin erişimini yalnızca belirli bir uygulamayla kısıtlayarak izin verebilir veya telefonu başkası kullanırken yalnızca sizin seçtiğiniz görüntüleri görmesini sağlayabilirsiniz. “Cihazımı Bul” özelliği sayesinde de kaybolan veya çalınan vivo telefonunuzu bir Google hesabı aracılığıyla takip edebilir ve uzaktan bulabilir, cihazın kurtarılamaması durumunda da verileri kilitleyebilir veya silebilirsiniz.

Veri Koruma Günü

Akıllı telefonunuzu yedekleyin ve veri güvenliğini sağlayın: Rehber öğeleri, belgeler, fotoğraf ve videolar gibi telefonunuzda sakladığınız tüm verileri kişisel bilgisayarınızda, harici depolama aygıtlarında veya bulut ortamında düzenli olarak yedekleyin. Böylece kayıp, çalıntı durumlarında bu verilerin kaybedilme, çalınma veya silinme riskini ortadan kaldırabilir; telefonunuzdaki verileri rahatlıkla geri yükleyebilirsiniz.

 Eğer yeni bir telefona geçecekseniz, vivo, EasyShare uygulaması ile eski telefonlarındaki kişiler, mesajlar, belge ve fotoğraflar gibi tüm verileri yeni cihazlara güvenli biçimde ve kolaylıkla aktarabilir ve gerektiğinde verileri eski bir cihazdan tamamen kaldırabilirsiniz.

Akıllı telefonunuzun yazılım güncellemelerini yapmayı unutmayın: İşletim sisteminizi güncel tutarak siber tehditlere maruz kalma riskinizi azaltabilirsiniz. Otomatik güncellemeleri etkinleştirerek telefonunuzun işletim sistemini güncel tutun veya servis sağlayıcınızdan, işletim sistemi sağlayıcınızdan, cihaz üreticisinden ve uygulama sağlayıcınızdan gelen güncellemeleri kabul edin.

vivo’nun yenilikçi işletim sistemi Funtouch OS de, hem kullanıcı özellikleri hem de kullanıcıların güvenebileceği gizli güvenlik ve gizlilik mekanizmaları ile verilerinizi kolaylıkla güvende tutmanıza yardımcı oluyor.

Eski telefonunuzu elden çıkarmadan önce kişisel verilerinizi temizleyin: Sıfırlama işlemi genellikle telefonunuzda yer alan uygulamalar, mesajlar, arama geçmişi, müzik, fotoğraf gibi tüm verilerin silinmesini de kapsar. Bu verileri sıfırlama işleminden önce yedeklediğinizden ya da yeni telefonunuza aktardığınızdan emin olun.

Bunun yanında bazen telefonunuzun ayarlarını sıfırlamak ama sakladığınız verilerinin hiçbirini kaybetmek istemediğiniz durumlar olabilir. Böyle durumlar için vivo’nun akıllı telefonları kullanıcılara varsayılan cihaz ayarlarını sıfırlamak ve telefonu tamamen silmek için iki farklı seçenek sunuyor: “Tüm Verileri Sil” seçeneği ile kişisel verilerinizi veya sakladığınız dosya ve fotoğrafların tüm izlerini kalıcı olarak kaldırabilirsiniz. “Tüm ayarları sıfırla” seçeneği ile ise uygulama verilerini veya telefonunuza kaydettiğiniz dosyaları silmeden varsayılan sistem ayarlarına geri dönebilir ve Wi-Fi şifreleri ve eşleştirilmiş Bluetooth cihazları bilgileri gibi sistem ayarları verilerini temizleyebilirsiniz.

Veri Koruma Günü

Yalnızca güvenilir kaynaklardan gelen uygulamaları yükleyin: Bir uygulamayı indirmeden önce, o uygulamanın yasal ve güvenilir olup olmadığını araştırın. Güvenilmeyen kaynaklardan gelen uygulamalar; bilgi çalan, virüs yükleyen ve telefonunuzun içeriğine zarar veren istenmeyen yazılımları içerebilir. Bu nedenle akıllı telefonlarınıza indireceğiniz uygulamaları işletim sisteminizin resmi uygulama ortamından edinmeye özen gösterin.

Uygulamaların kişisel bilgilerinize erişim yetkisi hakkında dikkatli olun: İndirdiğiniz uygulamalarla farkında olmadan konum bilgisi gibi kişisel bilgileriniz üzerinde işlem yapılmasına izin verme riskine karşı, yüklemeden önce her uygulamanın gizlilik ayarlarını kontrol edin.

Ayrıca vivo’nun “Yaklaşık Konum” uygulaması ile uygulamalara konum izni verirken “Yaklaşık Konum” mu yoksa “Kesin Konum” mu kullanmak istediğinizi seçerek gizliliğiniz üzerinde daha fazla kontrol sağlayabilirsiniz.

Açık Wi-Fi ağlarına bağlanırken dikkatli olun: Halka açık Wi-Fi ağlarını kullanmak da telefonunuzu siber suçluların kolay hedefi haline getirebilir. Bu nedenle özellikle kişisel veya hassas bilgilerinize erişirken, halka açık ağlar yerine güvendiğiniz bir operatöre ait güvenli Wi-Fi ağı veya kablosuz mobil bağlantı kullanmaya özen gösterin.

Akıllı telefonunuzun güvenlik ayarlarını değiştirmeyin: Telefonunuzun fabrika ayarlarının ve işletim sistemi ayarlarının değiştirilmesi gibi işlemler, işletmeciniz ve akıllı telefonunuz tarafından sunulan güvenlik özelliklerini zayıflatır; akıllı telefonunuzu siber saldırılara karşı daha duyarlı hale getirir. vivo’nun Uygulama Sabitleme, Yaklaşık Konum, Gizlilik Göstergesi, Gizlilik Panosu, Gizli Albüm ve Kilitli Telefonu Kilidini Açmadan Kapatamama gibi pek çok yeni özellik barındıran Funtouch OS sistemi sayesinde, gizlilik koruması konusundaki kaygılarınız ortadan kalkar.

Galaxy S24 Önsipariş Aşamasında Rekor Kırdı