İnceleme: İlk etapta Neymar’ın Barcelona’da olduğu bir PES 2018 (PC)

pro evolution soccer 2018

#İŞBİRLİĞİ

Konami, yeni sezonda Pro Evolution Soccer 2018’i (PES 2018) sahaya sürdü, fakat bir şeyler her zamankinden daha fazla eksik gibi…

Bir zamanlar Pro Evolution Soccer serisi için “kral statüsündeydi” diyebiliriz. EA Sports’un FIFA serisi ise, en güçlü rakibiyle karşı karşıya gelmiş ve defalarca nakavt olmuştu. EA, üst üste gelen başarısız oyunların ardından dersini iyi çalıştı ve FIFA serisini tekrar zirveye taşıdı. Bu esnada Konami ise, PES serisi ile ciddi bir düşüşe geçmişti. Son yıllara bakacak olursak, PES’in ciddi atakları var, ama hala zirveden uzak. İşte PES 2018…

Neymar’ın Barcelona’da işi ne?

Oyunu kurduktan sonra yıllardır alışık olduğumuz ayarlar penceresi geliyor. Görsel ve işitsel detaylar için birkaç basit ayarlama var. Sonrasında da tuş ayarlarını belirliyor ve oyuna geçiş yapıyorsunuz. Bu seneki oyun için “Barcelona’ya özel hazırlanmış bir oyun” havası var diyebiliriz. Ama o da ne? Karşıma gelen ekrandaki Barcelonalı futbolcular arasında Neymar da var. Hani şu 222 milyon euro transfer ücretiyle rekor kırarak Paris Saint-Germain’e giden, dolayısıyla Sağır Sultan’ın dahi duyduğu futbolcu. Fakat Konami duymamış olacak ki oyunun final sürümünde Neymar’ı Barcelona’da görüyoruz, kontrol ediyoruz. Daha bu aşamada “Olmadı be Konami!” dedim.

Bu arada, oyuna kısa süre önce gelen güncelleme sayesinde kadrolar güncellendi ve Neymar’ın da PSG hasreti sona erdi. Biraz geç oldu ama ne yapalım…

pes 2018

Barcelona ve Real Madrid çekişmesinin olmadığı bir futbol oyunu mu?

Malumunuz, FIFA 18’in kapak yıldızı Cristiano Ronaldo. PES tarafında ise kapağı Barcelonalı yıldızlar süslüyor. PES serisinde lisans sorunu her zaman olmuştu, ama bu sene cidden PES 2018 ile daha da kötü durumdalar. Zira El Classico yapabileceğiniz bir Real Madrid yok. Evet, oyunda Real Madrid yok. Barcelona yalnız kalmış durumda. Açıkçası bu da ciddi bir kayıp ve bence kabul edilebilir değil.

İş yine PES oyuncu topluluğunun omuzlarında

Yıllardır PES oyunları için birçok lisans yaması hazırlandı. PES serisinin gerçekten sadık bir oyuncu kitlesi olduğunu söylemek mümkün. Oyun çıktıktan kısa süre sonra da resmi olmayan lisans yamaları yayınlanıyor ve deyim yerindeyse “Oyun, eli yüzü düzgün bir hale bürünüyor.” Benzer çalışmalar PES 2018 için de yapılacaktır.

Ha tabii ki UEFA Avrupa Ligi ve Şampiyonlar Ligi gibi organizasyonların lisansları sadece PES 2018’de yer alıyor, fakat Real Madrid de dahil birçok takımın lisansının olmadığı bir Şampiyonlar Ligi ne kadar iyi olabilir? Bu, içinden köftesi alınmış bir hamburgeri andırıyor adeta. O “Bir şeyler eksik” hissini hep hissediyorsunuz. Bu arada PES 2018’de Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’ın yer aldığını belirtelim.

Ve maç başladı

Oyunun maç motorunu sevdim. Top fizikleri, yapılan koşular, ikili mücadeleler, kalecilerin refleksleri, yıldız oyuncuları diğer oyunculardan ayıran unsurlar gerçekten başarılı. Özellikle organize gelişen ataklar ve kanatlardan yapılan ortalarla oluşturulmaya çalışılan pozisyonlarda çok fazla detay var. Baskı kurabildiğinizde rakibi tam anlamıyla sindirirken, onların ataklarını bozarak çıktığınız kontra ataklarda da gerçek maç heyecanını anbean yaşıyorsunuz.

Görsel ve işitsel kalite

PES 2018’de Kojima Productions tarafından hazırlanan Fox Engine oyun motorundan yararlanılıyor. Genel görüntüye baktığımızda ortalamanın üzerinde görsel performanstan söz edebiliriz. Özellikle Messi ve Ronaldo gibi futbolcuların tasarımları da hoş. Çim ve forma detayları göz okşuyor, ama…

Animasyon sistemi hala çok robotsu. Özellikle koşu animasyonları çok mekanik. Yakın planda gösterilen ağır çekim pozisyonlarda ikili mücadelelerde gerçekçilikten söz etmek zor. Oyuncuların yüz animasyonları -özellikle gol sevinçlerinde ya da faul sonrası kızdıklarında- korkutucu derecede kötü.

İşitsel tarafa baktığımızda ise, menülerde eğlenceli müzikler çalıyor. Spiker yorumları, taraftar coşkusu ve stadyum atmosferinin iyi yansıtıldığını söyleyebiliriz.

Online oynayalım demiştim ama…

Maalesef arkadaşlar. Ya kimse online tarafa gelmek istemiyor ya da oyunu cidden çok az kişi satın aldı. 1 haftada yalnızca 1 kişiyle online maç yapabildim ve onu da 1-0 kazandım. Daha sonra yaptığım tüm denemelerde hiçbir oyuncuyla eşleşemedim ve dakikalarca online lobide boş boş bekledikten sonra oyunu kapatmak zorunda kaldım.

Son sözlere gelecek olursak…

PES 2018’in oynanış mekanikleri başarılı ve oyunculara birçok imkan sunuyor. Özellikle aynı konsolda (PC’ye nazaran daha rahat olur) arkadaşlarınızla yapacağınız ev turnuvalarında eğlenceli saatler geçirebilirsiniz. Bunun dışında, lisans problemleri ve online maç sorunları başta olmak üzere PES 2018’in bu yeni sezona pek hazır olmadığını söyleyebiliriz.

Artılar:

Heyecan verici oynanış mekanikleri

UEFA Avrupa Ligi ve Şampiyonlar Ligi lisansları

Türkçe menüler

Eksiler:

Lisans sorunları artarak devam ediyor

Animasyon sistemi daha iyi olabilirdi

Online oyun tarafı zayıf

PlayStore sayfası için tıklayın.

iOS 11.0.3 Yayınlandı!