Haftalardır OpenAI’ın GPT-5’in eğitimiyle ilgilendiği ve yıl sonuna kadar eğitimin tamamlanacağı iddia ediliyordu. Şirketin en yetkili ismi Sam Altman söylentilere noktayı koydu. Altman şimdilik böyle bir şeyin olmadığını söyledi.
Sam Altman geçtiğimiz günlerde Hindistanlı Economic Times gazetesinin düzenlediği bir konferansa katıldı. OpenAI CEO’su GPT-5 hakkında ilginç açıklamalar yaptı. Altman, “GPT-5’i eğitmiyoruz ve bir süre daha bir şey yapmayacağız. Yeni fikirler var, bunları düşünüyoruz ve yoluna koymamız bazı işlerimiz var. Böyle söyleyince basit gibi görünüyor, ancak bir modeli eğitmek zorlu süreçten geçiyor. Şu anki durumda eğitime başlamaya yakın bile değiliz. GPT-4’ün eğitimi ve diğer tüm süreçleri bittiğinde, kullanmaya hazır hale getirmemiz 6 ayımızı almıştı” dedi.
Mart ayı sonlarında aralarında Elon Musk, Steve Wozniak gibi ünlü isimlerin bulunduğu 1100’den fazla kişi, yapay zeka geliştiren tüm şirketlerin GPT-4’ten daha güçlü modellerin eğitimini 6 ay süreyle durdurulmasını talep etmişti. Bu çağrıyı içeren açık bir mektup imzalamışlardı.
Daha önce gündeme gelen iddialarda, OpenAI’da bazı yöneticilerin ve çalışanların, GPT-5’in AGI düzeyine ulaşabileceğine inandığı ileri sürülmüştü. AGI, Artificial General Intelligence anlamına geliyor. Türkçe olarak Yapay Genel Zeka diyebiliriz. AGI, insan seviyesinde veya yakın yapay zeka oluyor. Birçok isim, AGI’nin tehlikeli olabileceğini belirtiyor. Bu yüzden de belirli bir süre çalışmaların durdurulması gerektiğini savunuyorlar.
Sam Altman da katıldığı konuşmalarda yapay zekanın avantajları ve yapılması gereken düzenlemeler gibi konulardan bahsediyor. Devletlerin yapay zeka için ayrı bir kurum açmasını ve yasal zemin oluşturmasını savunuyor. OpenAI’yı eleştirenlere göreyse yapay zeka ya da AGI seviyesinin düzenlenmesine ilişkin bu konuşmalar, şu anda yapay zekanın verdiği zararları saklamak ve dikkatleri dağıtmak için yapılan bir hile. Eleştirenler, Altman’ın her şeyi gelecek zamana yönlendirdiğini, şimdi ise yapay zeka tarafından oluşturan yanlış bilgiler, yanlış bilgilerin yayılması, yüz tanımlama gibi tüm konuların masaya yatırılması gerektiğini savunuyor.