Odysseus, 50 yıl sonra aya inen ilk ABD uzay aracı oldu

Odysseus, 50 yıl sonra aya inen ilk ABD uzay aracı oldu

ABD, Houston merkezli Intuitive Machines tarafından üretilen Odysseus uzay aracı, ayın yüzeyine başarıyla indi. İşte tüm detaylar.

Bu, ilk kez özel bir şirkete ait bir uzay aracının ay yüzeyine inişi anlamına geliyor. Ayrıca Apollo misyonlarından bu yana aya ulaşan ilk ABD yapımı araç olma özelliği taşıyor. Odysseus, uzay ajansının Artemis programı kapsamında Ay’a yapılacak gelecekteki mürettebatlı görevlere hazırlanmaya yardımcı olmak için kullanılacağını söylediği NASA aletlerini taşıyordu. NASA, inişin 22 Şubat 18:23 ET’de gerçekleştiğini doğruladı. İniş aracı, SpaceX Falcon 9 roketinin yardımıyla 15 Şubat’ta Dünya’dan fırlatıldı. The New York Times’a göre, inişi birkaç saat geciktiren bazı “uçuşta teknik sorunlar” yaşandı. Teknisyler”Odysseus kesinlikle Ay’da ve çalışıyor ancak misyonun hedeflerine ulaşıp ulaşamayacağını zaman gösterecek” yorumlarını yaptı.

Odysseus, 50 yıl sonra aya inen ilk ABD uzay aracı oldu

Odysseus’un, karanlık çöküp güneş enerjisiyle çalışan gemiyi çalışmaz hale getirmeden önce verileri Dünya’ya geri göndermek için yaklaşık bir haftalık sınırlı bir penceresi var. Intuitive Machines, iniş girişiminde bulunan ilk özel şirket değildi. Astrobotic, geçen ay Peregrine iniş aracıyla bir girişimde bulundu ancak başarısız oldu. Intuitive Machines bu yıl Ay’a iki iniş aracı daha fırlatmayı planlıyor. Ay hakkında çalışmalar devam etse de artık insan oğlu diğer gezegenler hakkında da keşiflerde bulunuyor denebilir. NASA özellikle çalışmalarını ciddi anlamda arttırdı ve daha fazlası da gelecek desek yanlış olmaz.

Galaxy Buds ile Bariyerleri Ortadan Kaldıran İletişim