Nissan iddiaları kabul etti!

Nissan

Japon otomotiv devi Nissan, araçlarındaki egzoz emisyon ve yakıt ekonomisi verilerini manipüle ettiği iddialarını kabul etti. Pazartesi günü yaptığı açıklamada konu ile tüm ilgili iddiaları kabul eden Nissan’ın şirket hisseleri hızla düşüşe geçti. İşte detaylar.

2015 yılında Volkswagen ile patlak veren dieselgate ile başlayan skandallar zincirine henüz üç yıl bile geçmeden birçok otomotiv devi eklendi. Audi, Mercedes-Benz, OpelGeneral Motors, Suzuki, Mitsubishi listedeki isimlerden sadece birkaçı. Geçtiğimiz günlerde Japon otomotiv devi yaptığı açıklama ile bu listeye en son katılan otomotiv devi oldu. Anlaşılan o ki Nissan bu işte son değil ve bu liste giderek büyümeye devam edecek.

Geçtiğimiz günlerde Japon üretici hakkında yürütülen emisyon soruşturmasında üreticinin Japonya’daki üretim tesislerinde bir takım incelemelerde bulunuldu. Yapılan incelemeler sonucu yetkililer markanın emisyon testlerinde birçok değiştirilmiş ölçüm değeri tespit etti. Konu ile ilgili açıklama yapan yetkililer Nissan’ın araçlarındaki egzoz emisyon ve yakıt ekonomisi verilerini bilinçli bir şekilde değiştirdiğini söyledi. Ayrıca testlerin öngörülen test ortamından saptığı da belirtildi.

Nissan, Pazartesi günü basın açıklaması yaptı!

Japon üretici, çok net bir şekilde yasaların ihlal edildiğini ortaya koyan soruşturma sonuçları karşısında uzlaşmaya karar verdi. Japonya’nın en büyük ikinci otomobil üreticisi olan Nissan, skandalın daha fazla büyümesini engellemek için ülkenin önde gelen hukuk firmalarından Nishimura & Asahi ile işbirliği yaparak yapılan emisyon usulsüzlüklerini itiraf etti.

Volkswagen tarihi para cezası ödeyecek!

Pazartesi günü açıklama yapan şirket, “Hissedarlarımızın endişelerini anlıyor ve pişmanlık duyuyoruz” dedi. Yatırımcılar arasında soğuk duş etkisi yaratan açıklama ile şirket hisseleri %5’lik bir düşüşle ani bir hareketlenme yaşadı.

Şirketin emisyon konusunda yaşadığı en son skandal geçtiğimiz Ekim ayında gerçekleşti. Yetkisiz teknisyenler tarafından yapılan hatalı kontroller sonucu Japonya’da yaklaşık 1.2 milyon aracın etkilendiği olayda araçların tamamı servislere geri çağrıldı.

Nissan