Netflix yerine YouTube’a sansür uygulanmalı

yputube

#İŞBİRLİĞİ

Son dönemin en hit konularından birini masaya yatırıyoruz. Netflix ve benzeri dijital yayın organlarına sansür uygulanması. Peki ya YouTube? İşte konu hakkındaki detaylar.

Malum, son dönemde Netflix, Blu TV ve benzeri dijital yayın kuruluşlarına sansür uygulanmasa gündemde. Daha doğrusu bu yayın kuruluşlarının RTÜK tarafından denetlenecek olması, bazı sansür iddialarını da beraberinde getirmiş durumda.

Şimdilik Netflix’te ya da başka bir dijital yayın platformunda herhangi bir yayın için sansür veya benzeri bir uygulamaya geçilmiş değil. Fakat bu durum bazı içeriklerin ileride sansürlenmeyeceği anlamına da gelmiyor. Peki ya YouTube? YouTube’u kim denetleyecek?

Bilindiği üzere Netflix ya da Blu TV gibi platformlar herkese açık değil. Yani abone olmadan içerikleri seyretmeniz mümkün değil. Fakat YouTube’ta böyle bir durum söz konusu değil. 3 yaşındaki çocuk bile eline telefonu alıp YouTube üzerindeki videoları dilediği gibi açıp izleyebiliyor. Bu durum da asıl sansürlenmesi gereken mecranın Netflix değil YouTube olduğu gerçeğini ortaya çıkarıyor.

Ekran Resmi 2019 08 16 12.29.29

YouTube içi boş bir platform

Genel olarak bakıldığında YouTube üzerinde yüzbinlerce kanal mevcut. Fakat bu kanallarının kaçının faydalı yayınlar yaptığı ciddi bir soru işareti. Özellikle de ülkemizdeki popüler kanallar.

Bugün YouTube Türkiye’ye girip, trendlere baktığınızda onlarca saçma sapan videonun trend olduğunu görebilirsiniz. Onu nasıl trolledim, arabayı üzerimden geçirdim, deveye hendek atlattım, 5000 dolarlık hamburger yedim gibi insan yaşamına hiç bir fayda sağlamayacak gereksiz videolar yüzbinlerce kez izleniyor.

Muhtemelen bu tarz videoların izleyici kitlesi de genel itibariyle çocuklar. Yani çocuklarımız, kendilerine hiç birşey katmayacak bu içi boş videolarla vakit öldürüyor ve beyinleri yıkanıyor. Hal böyle olunca, YouTube içi boş bir platforma dönüşmüş oluyor.

Peki bu durumun önüne geçmek mümkün değil mi? Açık konuşmak gerekirse, bu tarz boş videoların ne çekene, ne de izleyene bir faydası bulunmuyor. Dahası bu tarz videoların çok izlendiğini gören küçük yaştaki çocuklar da aynı videoları çekmek isterken, çeşitli yaralanmalara maruz kalabiliyorlar.

Ekran Resmi 2019 08 16 12.29.09

İşte asıl sansür uygulanması gereken videolar, içerikler bunlar. Yoksa Netflix üzerindeki içeriklerin sansüre ya da benzeri bir uygulamaya çok da ihtiyaçları yok. O yüzden çocuğumuzu öncelikli olarak YouTube üzerindeki bu içi boş, saçma sapan videolardan korumamız gerekiyor.