NASA sesten hızlı süpersonik jet üretecek!

NASA sesten hızlı süpersonik jet yapimj

NASA sesten hızlı süpersonik jet adı verilen deneysel araç yapımının bu yılın sonunda bitmesi tasarlanıyor. İsim olarak X-59 da denilen sesten hızlı uçağın aynı zamanda çok sessiz çalışması hedefler arasında.

NASA’nın birlikte çalıştığı Lockheed Martin, aracı yılın sonunda hazır hâle getirmeyi planladığını söyledi. Space.com’a açıklamalarda bulunan Lockheed Martin sorumlusu, öncelikle aracı bir araya getirmeye çalıştıklarını söyledi. Ardından son montajı yapıldıktan sonra, uçağın gövdesini alarak prova yapacaklarını sözlerine ekledi. Sonraki süreçte uçağı piste alacaklarını da söyledi.

NASA sesten hızlı süpersonik jet yapımı gecikebilir

Şirket sorumlusu, her şey bir araya geldikten sonra uçağın ilk uçuşunu 2021 yılında yapacaklarını söyledi. Ayrıca; hem imalat hem de üretim konusunda bütün departmanların çok hızlı çalıştığını söyledi.

NASA sesten hızlı süpersonik jet yaptilar

Sesten çok daha hızlı olan bir uçağın rahatsız edici gürültüler yaratıp yaratmayacağı soru henüz net değil. Buna rağmen Lockheed Martin, üretim ekibinin sesten hızlı ve çok sessiz bir uçak yapacağı konusunda güveni tam. Şirket sorumlusu, tüm simülasyon sonuçlarının, uçağın ses hızının üstünde seyrettiği zaman düşük seviyeli sonik patlama oluştuğuna işaret ettiğini söylüyor.

Aracın inşasının tamamlanması, yalnızca ilk aşama. Diğer aşama ile birlikte daha ileri testler, sertifikalar ve akustik (ses) doğrulaması gerçekleştirilecek. Son aşamada ise, düşük seviyeli sonik patlamaya insanların nasıl tepki vereceğine ilişkin tepki testleri ortaya koyulacak. NASA tarafından açıkladığına göre son aşamalarda, X-59 uçağı ABD’nin seçilmiş bölgelerinde kullanılacak.

Trump NASA için dev bütçe mi ayıracak?