Süpersonik yolcu uçağı çağı geri dönüyor

süpersonik yolcu uçağı

1969 yılında uçuşuna başlayan Fransız Concorde uçağı ile hava taşımacılığında süpersonik çağının başladığını düşünmüştük ancak işler planlandığı gibi gitmedi.

Fransız süpersonik yolcu uçağı Concorde’un hem kaza yapması hem de aşırı pahallı uçuş maliyeti süpersonik çağının kapanmasına neden oldu. Bu uçağın ayrıca şehirlerin üzerinde uçarken aşırı gürültü yapması da herkesin Concorde uçaklarından yılmasına neden olmuştu. 2003 yılında son uçuşunu yapan Concorde uçakları bu tarihten sonra servisten çekilmişti.

Süpersonik yolcu uçağı ile uçmak ister miydiniz?

Rusyanın kullandığı 1 adet Tupolev TU-144 süpersonik uçağı şu anda hala hizmet veriyor olsa da bu uçağın Rusya dışındaki havalimanlarına inmesine izin verilmiyor. Dolayısıyla Rusya bu uçakla ülke içindeki uzak mesafelerde yolcu taşıyor.

ABD’li bir startup olan Boom Supersonic ise şimdi süpersonik yolculuk çağını yeniden açmak istiyor. Bu amaçla geliştirdiği ilk prototip uçağı 7 Ekim’de test edecek. Testin ardından ise uçağın geliştirilmesi için topluluk fonlaması kampanyası başlatılacak.

Eğer Boom’un kampanyası başarılı olur ve tam boyutlu, süpersonik uçaklar üretmeyi başarabilirlerse, önümüzdeki 10 yıl içinde kıtalar arasında 1-2 saatlik uçuşlar tekrar başlayabilir.

Apple yüzen mağaza açıyor! İşte detaylar

Ancak süpersonik uçaklardan önce Elon Musk, kıtalar arasında uzay uçuşlarına da başlayabilir. Kıtalar arasında hızlı yolculuk için en büyük engellerden biri uçuş maliyetleri. Bu kadar yüksek mesafeleri hızlı kat edebilmek için çok güçlü motorlar ve çok fazla yakıt gerekiyor. Bu da hızlı ulaşımı çok pahallı yapıyor. İnsanların bu yolculuklara on kat pahalı bilet paraları vermek yerine 10 saatlik uçuşları tercih etmeleri Concorde’un sonunu getirmişti. 10 saatlik uçuşlar uçak içi dijital eğlence hizmetleri ve ikramlarla giderek daha cazip hale gelmişti.

Önümüzdeki 10 yılda hava taşımacılığında çok sert değişimler yaşayabiliriz. Bakalım neler olacak?