NASA Mars keşif aracı çok eski bir teknoloji kullanıyor: Tahmin ettiğinizden daha eski

Çin uzay yarışında Zhurong

Büyük bir heyecan yaratmayı başaran NASA, Mars keşif aracı ile birlikte çok eski bir teknoloji kullandığını kanıtlamış oldu. Hadi gelin tüm detaylara birlikte göz atalım.

NASA Mars keşif aracı son derece karmaşık özelliklere sahip. Farklı bir gezegende araştırmalar yapıp numuneler toplayacak olan bu araç elbette gelişmiş bir işlemciye sahip olmalıydı. Böylece istediği tüm teknik çalışmaları daha kolay bir şekilde yapabilirdi.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA tarafından yapılan açıklama bunun tam tersini gösterdi. Şu an en kötü bilgisayarlarda bile 2 çekirdekli sistemler tercih edilirken Mars uzay aracında bundan çok daha geride olan bir teknoloji kullanıldı.

NASA aracı radyasyona ve sıcaklığa karşı çok korunaklı

NASA, Perseverance’te PowerPC 750 işlemci tercih etti. Bu tür işlemciler görebileceğiniz en kötü özelliklere sahip. Şu anda bu tür kötü özellikleri nedeniyle pek kullanılmıyor. Ancak NASA için durum böyle değil.

NASA Mars keşif aracı

Mesela bu işlemcinin sunduğu hız sadece 233 MHz düzeyinde. Bugün en kötü bilgisayar bile kat kat daha hızlı. Peki neden NASA böylesine düşük özellikli bir işlemci tercih etti. Bunun ilk nedeni bu tür donanımların tahmin yeteneğine sahip olması. İkinci neden ise radyasyon ve ısıya karşı biraz daha dayanıklı yapıları.

NASA, bazı Dünya organizmalarının Mars’ta hayatta kalabileceğini söyledi

Mars gibi koşulların zorlu olduğu gezegenlerde herşeyi hesaba katmanız gerekiyor. Muhtemelen NASA her geçen yıl daha ileri düzey biri işlemci kullanacaktır.