NASA Mars görevinde 23 yıllık işlemci kullanmış!

nasa ve spacex

Geçtiğimiz günlerde NASA tarafından Mars yüzeyine yollanan Perseverance sağlam bir şekilde inişini gerçekleştirmişti. Bu görev için NASA’nın 23 yıllık eski bir işlemciyi tercih ettiği ortaya çıktı.

Uzay konusunda dünyanın en gelişmiş ismi konumunda yer alan NASA, geçtiğimiz günlerde Perseverance isimli mekiğini Mars’ın yüzeyine sağlam bir şekilde ulaştırmayı başarmıştı. Perseverance Mars yüzeyindeki ilk incelemelerine varışı itibariyle başladı.

Peki NASA milyarlarca dolara mal olan bu projede hangi işlemciden yararlandı? Malum günümüzde işlemciler tarafında pek çok gelişmiş teknoloji söz konusu. Dolayısıyla böyle düşünüldüğünde NASA’nın da son derece gelişmiş bir teknolojiden yararlandığını düşünmeniz normal.

Fakat işin aslı pek de böyle değil. Günümüzde 5nm’lik işlemci mimarileri yaygınlaşmasına rağmen NASA 256nm’lik bir işlemci tercih etmiş. Peki ama neden?

NASA Mars görevinde 23 yıllık işlemci kullanmış!

Ortaya çıkan araştırmaya göre NASA, milyar dolarlar yatırdığı proje için tam 23 yıl önce çıkmış olan PowerPC 750 işlemcisini kullanmış.

Bu durumun sebebi ise tahmin edebileceğinizden çok daha karmaşık. NASA, milyar dolarlar yatırdığı bir projede daha önce hiç deneyimi olmamış bir işlemciyi tercih etmeyi pek doğru bulmamış.

PowerPC 750 hali hazırda dünya yörüngesinde bulunan pek çok uyduda kullanılan biri işlemci. Yani genel olarak uzay görevlerindeki başarısını ispatlamış durumda. İşte NASA’da tam olarak bu sebepten ötürü yeni bir işlemci kullanıp, bilinmeze yelken açmak istememiş. Sonuçta projenin ucunda milyar dolarlar var.

İnsanlığın sonu nasıl gelecek? İşte açıklama