Mars helikopteri ilk bağlantıyı kurdu: İşte merak edilen tüm detaylar

Çin uzay yarışında Zhurong

Herkesin merakla takip ettiği Mars helikopteri, ilk bağlantıyı kurmayı başardı. Hadi gelin konuyla alakalı bütün detaylara birlikte bakalım.

NASA tarafından geliştirilen Perseverance isimli araç aynı zamanda Mars helikopteri olarak bilinen başka bir araca sahip. Öncelikle bu uzay aracının Mars yüzeyine indirilmesi gerekiyordu. Başarılı operasyonun ardından hiçbir problem yaşanmadan Mars yüzeyine iniş gerçekleşti.

Şu sıralar dünya çapında çok ilginç gelişmeler yaşanıyor. Özellikle bilim ve uzay alanında tahmin edilenin çok daha ötesine geçiliyor. NASA, Mars görevi sayesinde bu hızı büyük oranda artırdı. Gelen bazı detaylara göre ilk uzay helikopteri bile başarıyla uçuruldu.

Mars operasyonu büyük heyecan yarattı

NASA’nın Jet İtici Laboratuvarı tarafından geliştirilen araç sayesinde yeni nesil gezegen helikopterleri üretildi. Genel olarak bakıldığında drone ile çok büyük benzerlik gösterse bile yine de özel şartlar için tasarlandı. Mars gezegeninde helikopter uçurma gerçekten de oldukça zor.

Mars helikopteri
Dünyadaki hava şartları ile çok fazla benzer olmaması en büyük sorunlar içerisinde yer alıyor. Ayrıca gezegende hava sıcaklığı büyük oranda düşebiliyor. Böyle bir durumda bataryaların helikopteri sürekli bir şekilde ısıtması gerekiyor. Batarya dolum süreçleri için NASA henüz kesin bir yol belirlemedi.

Elon Musk şaşırtan Mars açıklaması yaptı: “Dünyanın sonu gelmeden yerleşmeliyiz”

Bu helikopter ile ilk bağlantı 18 Şubat 2021 tarihinde kuruldu. Herhangi bir problem olmadan gayet normal bir şekilde çalıştığı görüldü. Yani şimdilik işler aksaklık ortaya çıkmadan devam ediyor. Bu helikopter gezegene daha sonradan gönderilecek araçlar için çok büyük keşifler yapacak. Konuyla alakalı detaylar geldikçe sizlere aktarmaya devam ediyoruz.