NASA kara delik seslerini paylaştı

NASA yeni uydular

Kara delik haftasını kutlayan NASA, Perseus galaksi kümesinin merkezinde yer alan kara delikten gelen sesleri paylaştı.

Şu sıralar kara delik haftasını kutlayan Amerikan Uzay Ajansı (NASA), bu haftanın ruhuna uygun olarak bir kara deliğin etrafında kaydettikleri sesleri derlediği bir klip yayınladı.

Uzay ajansı tarafından paylaşılan videoda sesi duyulan kara delik, Dünya’dan yaklaşık 200 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alıyor. Söz konusu kara delik, 11 milyon ışık yılı genişliğinde olan ve yüzlerce, hatta belki binlerce galaksiye ev sahipliği yapan Perseus galaksi kümesinin merkezinde yer alıyor. Perseus galaksi kümesindeki yoğun gaz tabakası, bilim insanlarının kara deliğin çevresindeki sesleri kaydetmesini mümkün hale getiriyor.

Kara delikten duyulan sesler tahmin edeceğiniz üzere son derece tuhaf, ürkütücü ve şaşkınlık verici.

black hole 2

Yıllar önce gökbilimciler Persues’un merkezindeki kara deliğin etrafına dalgalar yaydığını fark etmiş, bu dalgaların çevredeki gazlarda bir dalgalanma yarattığını gözlemlemişlerdi. Kısa süre sonra ise bu dalgalanmaların sese çevrilebileceği fark edildi. Kısacası kara deliğin çevresindeki gaz kütlesindeki titreşimler incelenerek bu titreşimlerin ses olarak karşılığı belirlendi. Elbette uzay boşluğunda bu dalgalanmalar sese dönüşmüyor olsa da, eğer bu dalgalanmalar Dünya’da olsa ve insan kulağı tarafından algılansa, videodaki sesler kulağımıza çalınıyor olacak.

NASA tarafından yayınlanan ve Perseus galaksi kümesinin merkezindeki kara delikten gelen sesleri bir araya getiren videoyu buradan izleyebilirsiniz.

NASA, megaroket projesini ağustos ayına kadar erteledi