Kripto para madenciliği büyük miktarda enerji tüketiyor ve bu da Kazakistan’da bir krize yol açıyor. İşte detaylar.
Kazakistan geçtiğimiz günlerde kripto para madenciliği için santral kurdu. Ancak bunun ülkeye bazı negatif etkileri olmuş gibi görünüyor. Financial Times’ın haberine göre, Kazakistan’ın elektrik şebekesi operatörü KEGOC, Ekim ayında üç santralde acil kapatma modunu başlattığı bildirildi. Kayıtlı 50 madenci için elektriği paylaştırmaya yönelik çalışmalar başlayacak. Yarı halka açık şirket, şebeke arızaları olması bağlantı kesintisi yaşayacaklarını da açıkladı.
Enerji bakanlığı, elektrik talebinin 2021‘de şimdiye kadar yüzde sekiz arttığını duyurdu. Daha önce daha tipik olan artış yüzde bir veya iki oranındaydı. Ekim ayından bu yana altı bölgede elektrik kesintisi yaşandı.
Yetkililer ve gözlemciler, elektrik kesintilerini, evlerinden ve hatta fabrikalarından yasadışı olarak para üreten kayıt dışı kripto madencilerinin artan sayılarına veriyor. Madencilik firmaları 2021’in başlarında Çin’den taşındığında enerji talebi artmaya başladı ve Çin’in bu Mayıs ayında madenciliği yasa dışı hale getirmesiyle yeniden yükseldi. Kazakistan’da elektrik nispeten ucuzdu ve bu da ülkeyi kripto operasyonlarından daha fazla kar elde etmeyi umut eden şirketler için bir sığınak haline getirdi.
Kazakistan elektrik kesintilerini telafi etmeye çalışıyor. Bir Rus enerji şirketinden ulusal elektrik şebekesini desteklemesini istiyor ve kayıtlı madencilerden 2022’den itibaren her kilovat saat için 1 tenge (yaklaşık 0,0023 $) tazminat talep edecek. Ancak her iki çaba da zaman alacak ve zorlayıcı bir süreç yaşanacak. Ayrıca hükümetin sorunları konusunda dürüst olmadığına dair endişeler de var. Glasgow Üniversitesi’nden Luca Anceshi, The Times’a, Kazakistan’ın ülkenin elektrik şebekesindeki güvenilirlik sorunları nedeniyle madencileri günah keçisi yaptığını savundu.
Üç boyutlu yazıcılar canlı nesneler üretmeye başladı: Bu bir devrim