Mutsuzluk ölçen algoritma yaptılar!

Instagram, minimum günlük zaman sınırını yükseltiyor

İspanya’da araştırmacılar, kullanıcıların sosyal ağlarda paylaştığı metin ve görüntülerden mutsuzluğunu tespit edebilen bir algoritma geliştirmeyi başardı.

Mutsuzluk ölçen algoritma yaptılar! Hepimiz zamanımızın önemli bir kısmını sosyal ağlarda resim, video ve fikirlerimizi paylaşarak geçiriyoruz. Barselona’da bulunan Oberta de Catalanya Üniversitesi’nden bir kısım araştırmacı Bir süredir, kişilerin sosyal platformlarda paylaştıkları içerikleri aracılığıyla olası psikolojik sağlık sorunlarının psikologlar tarafından teşhis edilmesine yardımcı olacak bir algoritma üzerinde çalışıyordu.

Mutsuzluk ölçen algoritma

William Glasser’ın Seçim Teorisi’ne göre tüm insan davranışlarının temelinde beş temel ihtiyaç ve motivasyon yatmaktadır. Bunlar: hayatta kalma, güç, özgürlük, aidiyet ve eğlencedir. Araştırmacılar bu teori doğrultusunda bu motivasyonların kişilerin sosyal medya paylaşımlarına etkisinin bulunup bulunmadığını sorusundan hareket etmekteydi.

Mutsuzluk ölçen algoritma

Mutsuzluk ölçen algoritma yaptılar!

Araştırma ekibi Glassser’in ileri sürdüğü 5 temel motivasyonu yansıtan resim, metin, biyografi ve coğrafi konum gibi çok modlu verileri kullanarak bir araştırma modeli oluşturdu. IEEE Transactions on Affctive Compuing isimli akademik dergide yayınlanan makalede, çalışmada hem İspanyolca hem de Farsça 86 Instagram profilini analiz etti. 30.000’den fazla resim başlık ve yorumdan yararlanarak oluşturulan veritabanı oluşturuldu. Söz konusu veritabanını inceleyen uzmanlar psikologların da önerileri ile Oluşturulan farklı etiketler altındaki içerikleri kategorize etmek için bir algoritma ortaya koydu.

Mutsuzluk ölçen algoritma

Araştırmada görevli Dehsgibi çalışmayı bir örnek üzerinden şöyle tarif ediyor: “Bir bisikletçinin dağ bisikleti ile arazide selfie çekildiğini diğer örnekte de bireyin bir grup arkadaşı ile fotoğraf çekildiğini hayal edin. Çalışmada arazide selfie çeken maceraperest bireyin güç motivasyonu ile hareket ettiğini, diğer örnekte ise kişinin sadece eğlence aramadığını aynı zamanda bir aidiyet motivasyonu ile hareket ettiği sonucuna varabiliriz.”

Çalışmada ayrıca İspanyolca konuşan kullanıcıların İngilizce konuşanlardan daha depresif hissettiklerinde ilişki sorunlarından bahsetme olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Kripto para piyasalarında sular durulmuyor: Meteor düştü