Mozilla’dan Şok Haber: Firefox OS Resmen Öldü!

Mozilla

Mozilla, uzun süredir planladığı eylemi gerçekleştirdi: Firefox OS’nin ölüm fermanı resmen açıklandı.

Mozilla, büyük umutlarla geliştirdiği Firefox İşletim Sistemi projesini; akıllı televizyonlar, tabletler ve akıllı telefonlarda pay edinmek için kullanmaya niyetliydi. Maalesef; internet devi, geçtiğimiz yılın sonlarına doğru akıllı telefon dünyasında “başarısız” olduğuna hükmederek, bu sektörden çekildi. Yazılım devi, akıllı telefon dünyasını tamamen terk etti ve yakın gelecekte de, yeni bir mobil işletim sistemi planı yok.

Ancak hala umut vardı: Özellikle akıllı televizyon, tabletler, router tipi donanımlar, PC’ler ve akıllı ev cihazlarında, ciddi başarılar elde etme şansı mevcuttu. Fakat umutlar silinip gitti, en karanlık gecedeki gibi… Yazılım şirketi, söz konusu operasyonlarını durdurduğunu açıkladı.

Firefox OS, şimdi sadece akıllı TV’lerde proje yürütecek. Japon teknoloji Panasonic, Mozilla’ya destek vermeye devam edecek ve akıllı televizyonlarda Firefox OS platformundan yararlanmayı sürdürecek.

Mozilla

Şirketten bir sürpriz daha geldi. Yazılım devi, artık Gecko kodundan vazgeçeceğini duyurdu. Öncelikle Gecko, Firefox OS’tan sonra diğer web tabanlı yazılımlardan kaldırılacak.

Nedir bu Gecko derseniz, kısaca açıklayalım: Gecko, Mozilla tabanlı uygulamaların çekirdeğinde bulunan bulunan ve sayfaları yorumlayıp ekrana yansıtan ana bileşen olarak kabul ediliyor.

Teknoloji devi, konuyla ilgili olarak diplomatik bir açıklamaya imza attı: “Gecko, uzun süredir başarıyla, birlikte çalıştığımız bir yapı. Lakin her şirketin; özellikle teknoloji alanındaysa, kendisini geliştirmesi ve yenilemesi gerekiyor.”

Yahoo’nun Açıklaması, Uzmanlar Tarafından Gerçekçi Bulunmadı!