Momo nedir? Bir viral, internet efsanesi mi yoksa gerçek mi?

maxresdefault 34

#İŞBİRLİĞİ

Son dönemde sosyal medyadaki en tehlikeli konu olarak “Momo” ismini sıklıkla duyar olduk. Özellikle çocuklara yönelik olduğu söylenen ve pek çok ülkede çeşitli vakalara konu olan Momo nedir, neler yapmalı, nasıl önlemler almalıyız?

Momo nedir? Bir viral, internet efsanesi mi yoksa gerçek mi?

Momo, hatta Momo Challenge ya da Momo Hoax, 2018 yılında başlayan ve günümüzde çok büyük boyutlara erişen bir internet efsanesi, çocukları intihara sürükleyen tehlikeli bir oyun, Mavi Balina tehlikesinin ardından bir başka tehlike.

Fotoğraftan da görebileceğiniz üzere Momo; büyük gözleri, korkutucu gülüşü ve yağlı saçları olan bir kız heykeli. Aslına bakarsanız bu heykelin Momo ile bir ilgisi yoktu. Japon sanatçı Keisuke Aiso tarafından tasarlanan ve ilk kez 3 sene önce Japonya’daki bir fuarda sergilenen “Mother Bird” isimli bu heykel, kim olduğu bilinmeyen biri tarafından bu tehlikeli oyunun “yüzü” olarak karşımıza çıktı.

Momo Challenge. Is it real or a hoax?

İnternette yavaş yavaş bilinir hale gelmeye başlayan Momo Challenge, Kolombiya’da kısa aralıklarla 12 yaşında bir kızın ve 16 yaşında bir erkeğin intihar etmesiyle gündem oldu. Söylenenlere göre iki çocuk da intihar etmeden önce Momo’dan çeşitli mesajlar almıştı.
Kolombiya Hükümet Sekreteri Janier Landono, konuyla ilgili şöyle bir açıklama yapmıştıu: “Görünüşe göre bu oyun, WhatsApp üzerinden işliyor ve gençleri kendilerine zarar vermeleri konusunda zorluyor. Oyunun finali de intihar ile gerçekleşiyor.”

Meksikalı yetkililer ise, oyunun bir Facebook grubunda doğduğunu, sonrasında bazı kullanıcıların WhatsApp hesaplarına bilinmeyen numaralar üzerinden mesajlar gönderilmeye başlandığını belirtiyor. Pek çok kullanıcı da Momo hesabının kendilerine şiddet içetikli fotoğraflar gönderdiğini ifade etmiş. Sonrasında da Momo, bazı görevler veriyor ve yapılmadığı takdirde kişilerin arkadaşları ve ailelerine zarar vereceğini söyleyerek tehdit ediyor.

Arjantin polisi, kısa süre önce intihar eden 12 yaşındaki kızın ölümüyle ilgili olarak Momo’yu göz önünde bulunduruyor.

Momo ile ilgili Meksika, Arjantin, Birleşik Devletler, Fransa, Hindistan ve Almanya gibi pek çok ülkede ihbarlar var ve bunlar giderek artıyor.

Bazı yabancı gazeteciler de bu şiddet içerikli görüntülerin gerçekten var olduğunu, özellikle gizli gruplarda paylaşıldığını ifade ediyor.

İngiltere’de yayın yapan The Sun gazetesi de konuyla ilgili bazı annelerin açıklamalarına yer vermiş. Örneğin bir anne, 8 yaşındaki çocuğuna bıçakla yaralama talimatı verildiğini söylüyor. Bir diğer anne ise, çocuğunun internette çizgi film izlerken bir anda bu korkutucu fotoğrafla karşılaştığını ve kendisine şiddet dolu sözler söylenildiğini söylüyor. Devamında, çocuğunun artık tek başına uyuyamadığını da ekliyor.

Hedefte, internetteki çocuklar var. Ailelere büyük iş düşüyor

Uzmanlar, bu tip şeylerin Momo ile sınırlı kalmayacağını ve önümüzdeki dönemlerde daha kötü şeylerle de karşılaşılabileceğini söylerken, aileleri göreve çağırıyor. Bilinçli internet kullanımının yanında, ailelerin çocuklarıyla olan ilişkileri de çok önemli.

Örneğin, çocuklarınızla daha fazla vakit geçirmelisiniz ve iletişiminiz her zaman dostane olmalı. Yalnızca konuşma tarzınızla değil, aynı zamanda vücut dilinizle de çocuklarınıza güven verebilmeli ve onların her zaman yanında olduğunuzu hissettirmelisiniz. Sorgulayıcı, yargılayıcı tavırlardan uzak durmalısınız. Aksi durumda, zaten korkmuş olan çocuklarınız, sizden de korkarak içine kapanabilir ve her şeyi size anlatmayabilir.

Öte yandan, tabii ki güvenlik programları kullanmalı, güvenli internet sistemini benimsemeli ve çocuklarınızın internet aktivitelerini elinizden geldiğince takip etmelisiniz. Akıllı telefon ve tablet kullanımı çok küçük yaşlara kadar düştü. Dolayısıyla “nasılsa uslu duruyor, ben de bir şey demeyeyim” diye düşünmemeli, çocuklarınızın nelerle ilgilendiğinden haberdar olmalısınız.

Japon sanatçı Keisuke Aiso, Momo’yu öldürdü. Artık ocuklar rahatlayabilir

Evet, bu büyük korku salgınının ardından Japon sanatçı Keisuke Aiso da bir açıklama yaptı ve heykeli yok ettiğini, lanetin bozulduğunu, dolayısıyla çocukların artık korkacağı bir şey olmadığını duyurdu.

Samsung Galaxy M20 inceleme (SM-M205F)