Microsoft, insan yüzlerini inceleyerek duygularını tespit eden yapay zeka projesini, gelen tepkilerin ardından iptal etti.
Yapay zeka, ya da daha global adıyla A.I. teknolojiler geliştikçe, bu teknolojiler etrafındaki tartışmalar da artıyor. Bildiğiniz gibi şu sıralar Google’ın LaMDA adlı yapay zekasının bilinç kazandığı yönündeki iddialar teknoloji dünyasının gündemini meşgul ediyor. Ancak yapay zeka tarafında kendisini bir tartışmanın merkezinde bulan tek şirket Google değil. Amerikalı teknoloji devi Microsoft da benzer bir tartışmanın içine çekilmiş durumda.
Microsoft’un başını ağrıtan yapay zeka programı ise insanların yüzünü inceleyerek duygularını tespit eden yazılımı oldu. Yüz ve duygu tanımaya yönelik bu yazılımın kişisel hakları ihlal ettiği yönündeki tepkilerin ardından Microsoft, bu projeyi iptal etme kararı aldı. Bu projesini durdurduğunu duyuran Amerikalı teknoloji devi, kendi yüz tanıma platformunu da kısıtlayacağını açıkladı.
Bu “duygu tanımlama” yazılımını güvenlik ve mahremiyet kaygıları sebebiyle rafa kaldıran Microsoft, zaten bu yazılımın gerçekten işe yaradığını kanıtlayacak bilim verilerin de yetersiz olduğunu söyledi. Microsoft’un A.I. departmanının başındaki isim olan Natasha Crampton, konu hakkında şu ifadeleri kullandı:
“Hem şirketin içinden hem de dışarıdan uzmanlar, duyguları tanımlamak için bilim dünyasında bir fikir birliği olmadığına ve bu konuda artan mahremiyet endişelerine dikkat çektiler.”
İptal edilen bu yazılım, gelişmiş A.I. teknolojisinden faydalanarak yüzünü incelediği insanların duygu halini belirliyordu. Bunu yapmak için incelediği kişinin göz bebeklerinin boyutu, ağzının duruşu, mimikleri gibi inceliyordu. Hatta bunu yapmak için binlerce insan fotoğrafının olduğu bir veritabanına erişmesine izin verilmişti.