Çin, Mars araştırmalarında NASA’nın önüne geçebilir

Mars

Mars’tan toplanan taş örneklerini Dünya’ya geri getirmeyi başaran ilk uzay ajansı NASA değil Çin Uzay Ajansı olabilir.

Bildiğiniz gibi söz konusu uzay araştırmaları olduğunda bugüne kadar Amerika’nın, yani NASA’nın bariz bir üstünlüğü vardı. NASA’dan sonra ise Rus uzay ajansı Roscosmos geliyordu. Ancak son yıllarda yaptığı atılım bir anda Çin’i de bu resmin içine soktu. Üstelik Çin artık NASA ve Roscosmos’un ardından üçüncü sırada gelmekle de yetinmiyor. Uzay araştırmalarında NASA’nın önüne geçmek için önemli adımlar atıyor.

Mars

Görünüşe bakılırsa Çin bu konuda başarılı olmaya çok yakın. Önce Ay’a, sonra da Mars’a gitmenin planlarını yapan Çin, Mars’tan Dünya’ya ilk taş örneklerini 2031 yılında getirmeyi planlıyor. Bu da NASA’nın planladığından iki yıl önceye denk geliyor. Yani daha NASA bile kızıl gezegenden Dünya’ya taş numunesi getirememişken Çin bunu başarmış olacak. Tabii her şey planlandığı gibi giderse.

Mars’ta toplanan taş numunelerinin Dünya’ya getirilmesi için hazırlanan Tianwen-3 görevinin detayları bu hafta Çin’in uzay araçlarını ve sondalarını geliştiren Sun Zezhou tarafından açıklandı. Tianwen-3 görevi kapsamında 2028 yılında kızıl gezegene seyahat edecek bir uzay aracı fırlatılacak. Kızıl gezegenden taş örnekleri toplayacak yer aracını taşıyacak olan bu uzay aracı, taş örneklerini toplayan aracı da alıp Dünya’ya dönecek. Aracın Dünya’ya dönüşünün 2031’de gerçekleşmesi planlanıyor. Halihazırda gezegenin yüzeyinde bir araştırma aracı olan Çin, bu aracı başarıyla gezegene indirerek Mars’a gitme ve gezegene iniş yapma kabiliyetine sahip olduğunu göstermişti.

Keanu Reeves de NFT dünyasına adım attı