Microsoft yapay zekayı denetleyen ekibi kovdu

Microsoft AI Sohbet Uygulaması iOS'a Geliyor

Microsoft, yapay zeka departmanında etikten sorumlu olan, yani bu teknolojiyi kontrol altında tutan ekibi hep birlikte işten çıkardı.

Bildiğiniz gibi şu anda yapay zeka (A.I.) alanında önemli gelişmeler yaşanıyor. Bu alandaki atılıma öncülük yapan şirket olarak ise karşımıza Microsoft çıkıyor. Çünkü bu alana olan ilginin bir anda katlanmasına sebep olan ChatGPT’nin arkasındaki şirket olan OpenAI, büyük ölçüde Microsoft’a çalışıyor. Microsoft’un zamanında önemli bir yatırım yaptığı bu girişimin GPT teknolojisi, Microsoft’un Bing gibi araçlarındaki yapay zekaya güç veriyor.

Microsoft, OpenAI’a yaptığı bu yatırım sayesinde yapay zeka alanında öncü hale geldi ve bu sayede kendisini rakiplerinin önünde, avantajlı bir pozisyonda konumlandırdı. Ancak bu yeni konumu aslında Microsoft’a önemli bir sorumluluk da yükledi. Çünkü daha önce pek çok bilim insanının da uyardığı gibi yapay zeka alanındaki bu atılım, bazı önemli tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Bu yüzden bu alana öncülük eden şirketlerin, bu işin yaratabileceği etik sorunlar konusunda çok dikkatli olması gerekiyor. Microsoft’tan da beklenen buydu. Ne var ki şirket son hamlesiyle bu beklentileri boşa çıkardı.

yapay zeka 2

Teknoloji dünyasında son dönemde sıkça gördüğümüz kemer sıkma politikaları sebebiyle farklı departmanlardan 10 bin kişiyi işten çıkaran Microsoft, yapay zeka departmanında da küçülmeye gitti. Ancak burada dikkat çeken bir şey vardı ki o da şirketin işten çıkardığı kişilerin iş tanımlarıydı. Çünkü daha yakından bakıldığında görüldü ki Microsoft, A.I. departmanında etik kısmından sorumlu olan tüm çalışanlarını işten çıkarmıştı.

Oysa bu kişiler, bu teknolojiyi denetlemesi, kontrol altında tutması gereken kişilerdi. Bu alana öncülük eden bir şirketin, böyle önemli bir dönüm noktasında etikten sorumlu ekibini kovması, şirketin bu konuda dikkatsiz davrandığı yönünde endişeler doğurdu.

TikTok ByteDance’ten ayrılabilir