Microsoft, Rusya yüzünden ceza yedi

Microsoft, Outlook'u Mac için ücretsiz hale getiriyor

Amerikalı teknoloji devi Microsoft, Rusya’ya karşı uygulanan ambargonun kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle milyon dolarlık ceza yedi.

Bildiğiniz gibi Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi hayatın her alanında olduğu gibi teknoloji dünyası üzerinde de önemli etkiler yarattı. Batı dünyasının Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımlar teknoloji şirketlerini de ciddi şekilde etkiledi. Rusya’ya karşı uygulanan ambargo sebebiyle ABD merkezli pek çok şirket ülkeden ya tamamen çekildi ya da ülkedeki faaliyetlerini minimuma indirdi. Ukrayna işgali sonrası Rusya’dan çekilen bu şirketlerden biri de Amerikalı teknoloji devi Microsoft’tu.

Amerikalı teknoloji devi ABD hükumetinin kararları doğrultusunda Rusya’daki neredeyse tüm faaliyetlerini durdurdu. Ancak bu bile Microsoft’un cezadan kurtulması için yeterli olmadı. Rusya’ya uygulanan ambargoyu ihlal ettiği gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatılan şirket, bu davayı çözüme kavuşturmak için 3 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etti.

microsoft 2

Amerikalı teknoloji devinin, aslında Ukrayna işgalinden önce de daha hafif bir haliyle Rusya’ya karşı uygulanan ambargoyu tam 1339 kez ihlal ettiği belirtiliyor. Bu ihlallerin bazılarına ülkeye satılan cihazların bazılarına ise ülkede hala aktif olan servislerin sebebiyet verdiği düşünülüyor. Şirketin, yedi yıllık periyotta, normalde ürün veya cihaz satması yasak olan kullanıcılara 12.1 milyon değerinde hizmet sattığı belirtiliyor.

Şirketin sadece Rusya’ya karşı uygulanan ambargoyu değil; İran, Küba ve Suriye gibi farklı ülkelere uygulanan ambargoları da deldiği, fakat ihlallerin yüzde 94’ünün Rusya ile ilgili olduğu söyleniyor.

vivo X Flip’in tanıtım görselleri yayınlandı